En les darreres setmanes el Cos de Mossos d'Esquadra ha demostrat la seva eficàcia, eficiència i professionalitat en la desarticulació de dues xarxes de delinqüents comandades, presumptament, per membres de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia.
Aquesta actuacions han tingut continuïtat en els darrers dies amb l'actuació duta a terme a les Terres de l'Ebre en que s'ha detingut un grup de narcotraficants que n'extorquia d'altres i que estava comandat per un caporal de la Guàrdia Civil. Val a dir que la implicació d'un membre de la Benemérita en el cas, Roberto A. G., no va ser divulgada pels Mossos d'Esquadra, en un gest que no tant sols respecta la presumpció d'innocència, sinó també el bon nom del cos al que aquest pertany.
Enmig d'aquestes actuacions de la policia catalana, el dia 9, el diari El País, informava de la detenció d'un inspector del Mossos d'Esquadra "que fue jefe de la comisaría de Pineda de Mar", i afirmava "El inspector conocía la actividad que tenía lugar en su casa". Les afirmacions d'aquest diari van ser copiades per altres en la mateixa línia un parell de dies després amb titulars tan poc professionals, i més tenint en compte que ja s'havia pogut contrastar la informació, com "Un inspector de los Mossos alquiló su casa como burdel". Si més no, aquest mitjà, el diari Público, havia tingut temps de trobar la vivenda en qüestió, que és una casa i no un pis com afirmen la majoria dels mitjans, i de fotografiar-la.
No deixa de ser curiós, potser simple casualitat, que hagin estat dos diaris amb seu a Madrid i de tendència progressista, en la línia política del PSOE, els que hagin publicat una informació que ha hagut de filtrar el CNP, però, a més, siguin els que ataquen amb més força un membre dels Mossos d'Esquadra que no ha arribat a estar detingut i del que, fins que hi hagi una sentència que ho rectifiqui, se li pressuposa innocència. Potser ja va sent hora que el CAC analitzi com es donen certes informacions i si aquestes no respecten el codi deontologic del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Però tornant als fets, la seqüència és la següent: un comandament dels Mossos d'Esquadra decideix llogar o vendre la seva casa situada a Calonge i marxa a viure a una altra localitat; el febrer de 2008 un ciutadà alemany la lloga per 1.500 euros al mes, però no paga l'estipulat; el juliol de 2008 l'inspector dels Mossos s'assabenta que potser s'està utilitzant la seva casa com a prostíbul i posa aquesta informació en mans dels Mossos d'Esquadra de Sant Feliu; el setembre del mateix any ho posa en coneixement de la Policia Local de Calonge. Poc temps després un home, català, li proposa a l'inspector llogar la casa amb possibilitat de compra.
El Mosso d'Esquadra veu així una manera desfer-se de la casa i de la hipoteca que té sobre ella, de manera que signa un precontracte d'arrendament que acaba el 31 de març, el dia següent del que es produiran les detencions. El febrer del 2009 el llogater de la casa, un català que vivia amb una ciutadana russa, demana a l'ajuntament de Calonge el permís per o convertir la casa en un burdell. L'ajuntament li denega la llicència. Fa uns dies, una noia que diu fugir de la casa es fuga d'aquesta i denuncia el cas davant de la Policia Nacional. Aquesta intervé en la vivenda el dilluns 30 de març i hi troba dues noies obligades a exercir la prostitució.
L'Inspector és citat a declarar davant la policia nacional que el deixa en llibertat, i el dijous de la mateixa setmana declara davant del jutge que no li imposa cap mesura cautelar. L'acusació es basa en que el Mosso tindria coneixement de les activitats que es duien a terme en la seva vivenda i que rebia diners del resultat d'aquestes. Però això està encara per provar i tal, i com apunten els fets, difícilment es podrà demostrar perquè no sembla versemblant.
La gravetat de la qüestió radica, a més de la feblesa de les proves, en la filtració del cas, però sobretot, en la sospita que hi ha en medis del Cos de Mossos d'Esquadra que aquesta acció del CNP seria una venjança per les detencions de membres d'aquest cos lligats a xarxes de prostitució il·legal. Si això fos, ni remotament cert, ens trobaríem davant d'un cas gravíssim de corrupció policial en imputar un delicte a un innocent amb la intenció d'embrutar el nom de tot un cos de policia.
Val a dir que en contrast amb la manera de fer tant del CNP com de la GC que davant els indicis de possibles casos de corrupció en les seves plantilles es limitaven a canviar de destí el sospitós, el cos de Mossos d'Esquadra ha obert una investigació interna i es troba a l'espera de la resolució judicial per a actuar en el sentit que aquesta indiqui. I per a seguir en aquesta línia, reproduïm el que deia el diari El País sobre el caporal de la GC detingut recentment: "Sus compañeros de la Policia Judicial le dieron la espalda hace tiempo. Algunos ni siquiera le hablaban: preferían evitar problemas. Todos sospechaban que Antonio M.C., un cabo de la Guardia Civil de 38 años, andaba metido en asuntos turbios y había traspasado la fina línea entre el bien y el mal".
Si això és cert, com és que cap dels seus companys el va denunciar? Com és que la unitat d'afers interns de la Guàrdia Civil no va intervenir? Perquè alguns dels Mossos d'Esquadra que van parar l'ara detingut en un control d'alcoholemia fa uns mesos eren antics Guàrdies Civils? És així com s'entén l'esperit de cos en la GC i el CNP? Són moltes preguntes que demanen una resposta immediata. Però sobretot, el que cal és que la policia, tots els cossos de policia siguin exemple d'higiene legal. Els Mossos d'Esquadra ho estan fent, però d'altres sembla que prefereixen escampar la brossa abans que assumir que han de llençar-la a les escombraries.
Font: Tribuna Catalana
16.4.09
Indicis de greu actuació policial del CNP i d'alguns mitjans
Reproduïm aquesta informació que posa en qüestió l'actuació del Cuerpo Nacional de Policía, donat que darrerament s'estan produint fets altament preocupants pel que fa a les relacions entre cossos policials, d'aquests amb els jutges, i amb detencions de policies sota acusació de pràctiques il·legals. Els problemes de mala gestió de la Policia Catalana ha estat un més dels problemes afegits, però que pot haver estat aprofitat per altres agents per posar en dubte fins i tot la seva legitimitat. Si es van confirmant les sospites i els indicis, estaríem davant un gravíssim cas no solament de greu irresponsabilitat social sinó per descomptat en una vulneració de la llei i de la lleialtat deguda entre òrgans de l'Administració Pública. Vegem la informació publicada avui a partir de les notícies dels darrers dies:
PD: les manques de sentit de la responsabilitat afecten de manera cada cop més greu a la policia, jutges i l'entorn polític. Una nova prova de la pèrdua accelerada de 'capital institucional' a partir dels creuaments de sospites i dards envernats està en les declaracions del fiscal general de l'Estat espanyol, les quals han rebut resposta per part de la policia: Els sindicats policials es querellaran contra Conde-Pumpido
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada