13.4.09

Marxa per la Pau i la No Violència

La Marxa Mundial començarà a Nova Zelanda el 2 d'octubre de 2009, dia aniversari del naixement de Gandhi i declarat per les Nacions Unides Dia Internacional de la No-Violència. 

FALTEN 172 DIES

Finalitzarà a la serralada dels Andes, al Parc Punta de Vacas al peu del mont Aconcagua el 2 de gener de 2010. Durant aquests 90 dies, passarà per més de 90 països i 100 ciutats, als cinc continents. Cobrirà una distància de 160.000 km per terra. Alguns trams es recorreran per mar i per aire. Passarà per tots els climes i estacions, des de l'estiu tòrrid de zones tropicals i el desert, fins a l'hivern siberià. Les etapes més llargues seran l'americana i l'asiàtica, ambdues de gairebé un mes. Un equip base permanent de cent persones de diferents nacionalitats farà el recorregut complet.

Per què
Perquè la fam al món es pot resoldre amb el 10% del que es gasta en armament. Podem imaginar com seria si es destinés el 30% o el 50% per a millorar la vida de la gent, en comptes d'aplicar-lo en destrucció?

Perquè eliminar les guerres i la violència representa sortir definitivament de la prehistòria humana i donar un pas de gegant en el camí evolutiu de la nostra espècie.

Perquè en aquesta aspiració ens acompanya la força de les veus de centenars de generacions anteriors, que van sofrir les conseqüències de les guerres, i l'eco de les quals segueix escoltant-se avui en tots els llocs on segueixen deixant el seu sinistre rastre de morts, desapareguts, invàlids, refugiats i desplaçats.

Perquè un "món sense guerres" és una proposta que obre el futur i aspira a concretar-se en cada racó del planeta en què el diàleg vagi substituint la violència.

Ha arribat el moment de fer escoltar la veu dels sense-veu! Milions d'éssers humans demanen per necessitat que s'acabin les guerres i la violència. Podem aconseguir-ho unint totes les forces del pacifisme i de la no-violència activa del món.

Quan
Començarà a Nova Zelanda el 2 d'octubre de 2009, aniversari del naixement de Gandhi i declarat per les Nacions Unides "Dia Internacional de la No-Violència". Finalitzarà en la serralada dels Andes (Punta de Vacas, Aconcagua, Argentina) el 2 de gener de 2010.
Durarà 90 dies, tres llargs mesos de viatge. Passarà per tots els climes i estacions, des de l'estiu tòrrid de zones tropicals i deserts fins a l'hivern siberià.

Qui hi participa
La marxa és una iniciativa de “Món sense guerres”, organització internacional - impulsada pel Moviment Humanista - que treballa des de fa 15 anys en el camp del pacifisme i la no-violència.

No obstant això, la Marxa Mundial es construirà entre tots. Està oberta a la participació de tota persona, organització, col·lectiu, grup, partit polític, empresa, etc., que comparteixi la sensibilitat d'aquest projecte. Per tant, no es tracta d'alguna cosa tancada, sinó d'un recorregut que s'anirà enriquint gràcies a les activitats que s'engeguin segons les diferents iniciatives.

Per això convidem a la participació activa, que cadascú aporti la seva creativitat al pas de la MM per cada lloc, en una convergència de múltiples activitats: trobades, fòrums, festivals, concerts, expressions culturals, esportives, artístiques, musicals i educatives. Hi té cabuda tot allò que la imaginació sigui capaç de concebre.

Els canals de participació són múltiples, destacant la participació virtual en la MM a través d'Internet.

És una marxa de la gent i per a la gent, que pretén arribar a la majoria de la població mundial. Per això es convoca tots els mitjans de comunicació perquè difonguin aquesta volta al món per la Pau i la No-violència.

Què es farà
Al seu pas per les ciutats es realitzaran tot tipus de fòrums, conferències i esdeveniments (esportius, culturals, socials, etc.), que s'aniran organitzant segons sorgeixin iniciatives a cada lloc. En aquests moments es compta ja amb centenars de projectes que diferents persones i organitzacions han engegat.

Per a què
Per denunciar la perillosa situació mundial que ens està duent cap a les guerres amb armament nuclear, que suposarien la major catàstrofe humana de la història, un carreró sense sortida.

Per donar veu a la majoria dels ciutadans del món que no estan a favor de les guerres ni de la cursa d'armament. Tots sofrim les conseqüències de la manipulació d'uns pocs perquè no donem un senyal unit. És hora que cadascú mostri la seva postura, el seu rebuig. Uneix el teu senyal a la de molts altres i la teva veu haurà de ser escoltada.

Per aconseguir: l'eliminació de les armes nuclears a nivell mundial; la retirada immediata de les tropes invasores dels països ocupats; la reducció progressiva i proporcional de l'armament convencional; la firma de tractats de no agressió entre països i la renúncia dels governs a utilitzar la guerra per resoldre conflictes.

Per posar en evidència altres múltiples formes de violència (econòmica, racial, sexual, religiosa…) amagades o disfressades pels qui les provoquen, i per proporcionar a qui les sofrixen una via per fer-se escoltar.

Per, de la mateixa manera que ha succeït amb l'ecologia, crear consciència global de la necessitat d'una veritable Pau i de rebuig total cap a tot tipus de violència.

Blog dels organitzadors a Catalunya: http://marxamundialcat.blogspot.com/