9.4.09

El Govern distingeix amb la Creu de Sant Jordi 27 personalitats i 15 entitats


  • La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o una entitat per part de la Generalitat de Catalunya
  • L’acte de lliurament dels guardons tindrà lloc el dia 21 d’abril al Palau de la Generalitat

El Govern ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi a 27 personalitats i 15 entitats en agraïment per la seva tasca en la defensa de la identitat i personalitat de Catalunya, o, més generalment, en el pla cívic i cultural. 

Entre les 27 personalitats que rebran la distinció en l’edició d’enguany hi trobem:

Isak Andic Ermay (Istanbul, 1955): Empresari del sector de la moda. És un dels fundadors i el president i principal accionista de Mango, grup català que compta amb una xarxa comercial a prop d’un centenar de països. En reconeixement a la capacitat de lideratge d’aquest procés d’expansió i per la seva contribució a la internacionalització de la nostra economia en el mercat global.

Cristóbal Colón Palasí (Zuera, Saragossa, 1949): Psicòleg i empresari. En reconeixement a la positiva tasca que du a terme com a fundador i president de la cooperativa La Fageda, de productes làctics. Aquesta empresa de la Garrotxa, a través de la integració laboral i social, dóna suport a persones amb discapacitat psíquica o trastorns mentals per millorar la seva qualitat de vida, tant individual com en l’àmbit familiar.

Josep-Manuel Corrales Recasens (Sant Just Desvern, 1939): Perit mercantil. Per la seva activitat econòmica i d’assessoria, singularment com a fundador i president del grup Corrales d’empreses esportives i el grup MRW, dedicat a la missatgeria urgent i reconegut per la tasca d’integració sociolaboral de persones amb discapacitats psíquiques i físiques. I també per la seva dedicació al mecenatge cultural, sobretot en el camp de la música.

Joan Coscubiela i Conesa (Barcelona, 1954): Advocat laboralista i dirigent sindical. Per la seva sostinguda defensa dels drets econòmics i socials dels treballadors, singularment com a secretari general, de l’any 1995 al 2008, de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya. Ja des de les darreries del franquisme se significà en la lluita per les llibertats i l’afany de construir una societat cohesionada i un món més just.

Manuel Pousa Engroñat (Granada, 1945): Sacerdot i activista, conegut com a pare Manel. En reconeixement a la seva lloable dedicació, durant més de tres dècades, als sectors més exclosos de la societat. La seva pròpia fundació, posada en marxa l’any 2004, dóna suport a entitats, col·lectius o persones que realitzen accions per millorar les condicions de vida de la gent marginada, singularment en l’àmbit penitenciari.

Josep Maria Pujol i Gorné (Mollerussa, Pla d’Urgell, 1941): Arquitecte tècnic i empresari, en reconeixement al conjunt de la seva activitat. Presideix el grup Prefabricats Pujol, que aplega més d’una trentena d’empreses vinculades al sector de la construcció, i té una influència destacada en el progrés social i econòmic de les comarques de Ponent. En aquest àmbit, ha impulsat valuoses iniciatives des del compromís amb Catalunya i la seva gent.

Entre les 15 entitats guardonades amb la Creu de Sant Jordi hi trobem:

Caixa d’Estalvis de Sabadell: Com a contribució al cent-cinquantè aniversari d’una entitat d’estalvi que és, històricament, la més antiga de Catalunya. A més d’una destacada activitat econòmica, participa activament, mitjançant la seva Obra Social, en projectes ciutadans a través de la promoció d’un seguit d’activitats assistencials, socials i culturals.

Fundació Ajuda i Esperança: En reconeixement a la importància dels valors humans que són inherents a la seva tasca, dedicada sobretot a la programació i manteniment del Telèfon de l’Esperança de Barcelona. L’actuació d’aquest servei es basa en la provada eficàcia que comporta que les persones puguin expressar els seus sentiments, reduir així el nivell d’ansietat i trobar, si s’escau, vies de solució a conflictes.

Fundació Alfonso Comín: Com a contribució al vint-i-cinquè aniversari d’una entitat que manté viu el llegat de qui va ser un reconegut polític i pensador cristià i marxista. A més de reeditar la seva obra i de dur a terme diverses activitats, convoca un premi internacional que ret homenatge a persones i organitzacions que són models en valors com la solidaritat, la justícia, la pau i els drets humans i dels pobles.

Gremi de Flequers de Barcelona: Corporació professional que és una de les més antigues de Catalunya, amb uns orígens que es remunten al segle XIV en unir-se dos gremis precedents. Per la dignificació de l’ofici que representa i la tasca de modernització del món de la flequeria, de formació de nous flequers artesans i d’introducció de tecnologies avançades en el procés productiu.

Podeu veure la totalitat de les persones i entitats que han accedit al guardó a www.gencat.cat