25.4.09

Tibet: Assassinat a la neu

El programa "Sense ficció" ens va oferir ahir divendres 25/04/2009 un reportatge de gran interès titulat "Tibet: Assassinat a la neu".
 
Cada any hi ha joves tibetans que es juguen la vida travessant il·legalment l'Himàlaia per anar a veure el dalai-lama. Aquest reportatge explica el cas del tiroteig d'uns policies xinesos a uns pelegrins del Tibet que sortien d'amagat.

Hi parlen algunes persones que van veure el tiroteig i les morts i que les van enregistrar. Sorprèn el silenci de tot el món davant la constatació enregistrada d'uns assassinats que succeeixen des de fa molts anys però que el govern xinès s'entossudia a negar. Ara les autoritats xineses senzillament van indicar que és una actuació normal en un control de frontera "com faria qualsevol país". Però la veritat és que el tibetans viuen en una gran opressió nacional i personal, que fa que la seva supervivència estiogui en joc. El govern xinès no els permet que puguin sortir de les seves fronteres.

Es posa en entredit el paper de la comunitat internacional, que sols miren a la Xina com una oportunitat de negoci. Girar els ulls cap a una altra banda és el que ha fet massa cops la comunitat internacional, com es va fer en el seu moment amb l'ascens del nazisme. No podem defensar les llibertats i alhora permetre sense cap reacció que succeeixi amb tota normalitat aquesta mena d'atemptats a la llibertat, a la dignitat humana, a la vida. Quan la Xina tingui molt més poder del que té ara ja serà impossible fixar-li condicions. O potser vivim amb l'espectativa innocent que el desenvolupament econòmic farà accedir-los de sobte a la democràcia...

Té un gran interès també la reflexió ètica de caràcter personal feta per part de la persona que treballava com a guia de turistes. No volia callar. Però va rebre la pressió dels companys de feina temorosos de perdre el permís que els atorguen les autoritats xineses per a travessar la muntanya. Però ell va optar per la dignitat i avui treballa com a monitor d'esports d'aventura lluny de la Xina.   

Podeu veure també el vídeo titulat "Thubten Wangchen: El genocidi de la Xina al Tibet segueix igual", on el director de la Fundació Casa del Tibet de Barcelona, Thubten Wangchen, parla de la dura decisió que han de prendre alguns tibetans de travessar l'Himàlaia amagant-se de la policia xinesa. El budista assegura que "el dalai-lama constantment intenta negociar amb el govern xinès", però que "la tortura i el genocidi al poble tibetà segueix igual".