17.4.09

Un estudi de la Generalitat diu que si no s'adopten les mesures adequades el delta de l'Ebre podria desaparèixer

El delta de l'Ebre es pot salvar del risc de desaparició pel canvi climàtic amb mesures adequades. Així es desprèn d'un estudi presentat aquest divendres per la Generalitat. L'informe explica com podria afectar la pujada del mar el 2050, el 2100 si puja 40 centímetres, o també el 2100, amb una previsió més pessimista d'un metre d'augment de nivell. No obstant es constata que el 95% del terreny que quedaria inundat es pot preservar adoptant diverses solucions. Medi Ambient les classifica entre dures, que consistirien en la construcció de dics, o les més toves, que passarien per regular amb plaques els moviments de sorres i llims.

La mala notícia és que si no es fa res, el canvi climàtic probablement faria desaparèixer gran part del delta de l'Ebre. La bona notícia és que hi ha maneres d'adaptar-se a aquests canvis, i també temps per fer-ho. L'estudi presentat aquest divendres exposa la previsió més pessimista d'un metre d'augment de nivell del mar, que faria que el 95% del terreny quedés inundat.

L'estudi de la Generalitat, però, conclou que aquesta inundació es podria evitar adoptant diferents solucions, totes amb pros i contres. Medi Ambient les divideix entre les considerades dures, com la construcció de dics, i les toves, com regular amb plaques el moviment de les sorres i els llims.

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha assegurat que "sempre és preferible anar a solucions toves perquè si cal anar a les dures ja hi arribarem" Solucions que impliquin "el menor problema per a l'activitat humana, econòmica i que preservi els criteris de valors mediambietals i de biodiversitat".

Alguns llocs són especialment difícils de salvar, per exemple les urbanitzacions properes a la platja, com la de Riumar. En tots els supòsits, entre el 2050 i el 2100, hi ha cases afectades, però en general les zones habitades són les menys proclius a tenir problemes.

Font: www.3cat24.cat