8.4.09

L'emissora dels bisbes i Losantos.





Des de Responsabilitat Global havíem fet constar la nostra preocupació pel fet que una ràdio important i vinculada a l'Església donés veu a una persona que es dediqués a insultar i a promoure l'enfrontament.

Aquestes són les dues referències més immediates:
Ara, l'agitador ideològic Federico Jiménez Losantos ha estat convidat amablement a deixar el seu programa a la Cope a partir de la propera temporada. Però, tal com analitza Tribuna Catalana, l’emissora dels bisbes, però, intenta fer la truita sense trencar els ous i, per això, li ha ofert continuar a l’emissora, però a la franja nocturna.

Cap emissora seriosa i socialment responsable hauria de permetre que des de les seves ones es llancessin missatges xenòfobs i insultantants, com els que ha llançat contra els seus oponents ideològics i molt especialment contra Catalunya i els catalans.

En un estat multinacional com l'espanyol on, a més, des de fa segles hi ha un odi latent contra el que significa Catalunya, aportar benzina i fer incrementar la visceralitat exacerbant els ànims de la població espanyola, no és propi d'un mitjà de comunicació responsable. Ni socialment ni políticament. Però menys encara des d'un punt de vista humanístic i religiós, cosa que fa riure per no plorar, si tenim en compte que la plataforma d'acció del polèmic i multicondemnat periodista és l'emissora dels bisbes espanyols.

Recordem alguns exemples per evidenciar que aquesta és una realitat profunda i innegable, i molt preocupant, damunt la qual no es pot actuar amb condescendència: 

  • No tengo autoridad ninguna , ni quizá derecho para hablar de Cataluña , porque no soy catalán ; pero vivo allí y tengo hijos y nietos catalanes , y grandes afectos , y por ello me duele señores diputados , la atmósfera caldeada que hay aquí contra aquella región . Sí , Señores Diputados . Aquí hay prejucios contra Cataluña . Peris Mencheta , 19 novembre de 1901 , Diario de sesiones del Congreso de los Diputados, núm. 64
  • El problema catalán es un problema que no se puede resolver , que sólo se puede conllevar ; que es un problema perpetuo , que ha sido simpre , antes de que existiese la unidad peninsular y seguirá siendo mientras España subsista. José Ortega y Gasset, Diario de sesiones de las Cortes Constituyentes, núm. 165 , pàg. 5575, 13 de maig de 1932
  • El anticatalanismo alcanza belicoso alcanza en Castilla a todas las clases de la población . El núcleo de la catalanofòbia no se encuentra solamente en la aristocràcia castellana y en los generales , en el medio servil de los profesores y abogados. A. Sieberer (autor austríac) , «España frente a Cataluña» , pàg. 145, 1944

Aquests aspectes vinculats als valors públics i a la relació entre els pobles formen part de la gestió de la Responsabilitat Social, i una empresa del sector mèdia hauria de tenir-ho en compte entre els aspectes més rellevants.