4.11.11

#RSE Tres jornades interessants van tenir lloc ahir

Tres jornades interessants van tenir lloc ahir. El lliurament dels premis Corresponsables a empreses compromeses amb l'RSE; com avaluar el rendiment de les organitzacions del tercer sector social, i com abordar des d'un model de transparència un procés de secessió. Es tracta, doncs, de tres continguts molt diferents, referits a empreses, a entitats no lucratives, o a organitzacions polítiques i que posen l'èmfasi respectivament en la gestió de l'RSE, en l'avaluació del valor creat, o en la transparència i la minimització de l'impacte econòmic.

Però, a més, aquesta setmana han tingut lloc dos esdeviments sobre territoris socialment responsables que no podem deixar de citar, perquè aporten un element diferent que pot marcar noves línies de futur.


Ortega destaca la importància d'introduir la responsabilitat social a les empreses per 'madurar com a país'
La vicepresidenta del Govern ha presidit l'entrega dels II Premis 'Corresponsables' a la responsabilitat social
'Conciliar el creixement i la competitivitat econòmica amb el compromís envers el desenvolupament social i mediambiental és també senyal d'una societat madura'. Així ho ha afirmat la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, durant l'acte d'entrega dels II Premis 'Corresponsables' que ha presidit aquest dijous al vespre a ESADEFORUM. Ortega, malgrat recordar que la Generalitat introdueix clàusules que garanteixin la responsabilitat social en la contractació pública des de l'any 2000, ha reconegut que 'encara queda molt camí a fer', i que la Generalitat 'ha d'assumir aquest repte com un desafiament col·lectiu'. La II edició dels premis 'Corresponsables' ha reconegut la tasca de 15 empreses i entitats.

Experts internacionals analitzen a Barcelona les passes a seguir per la construcció d'un nou estat
Sobirania i Justícia porta a terme avui la jornada Building a New State per a planificar com serà el dia D+1
El dr. Charles Ehrlich, d'Oxford, especialista en dret internacional i amb experiència en el cas de Kosovo; l'advocada Ana Stanic, de Londres, experta en temes de conflicte econòmic internacional i amb participació en el cas eslovac i iugoslau; el professor Patrick Dumberry, d'Otawa, entés en la successió d'estats i en els camins a seguir i els processos a tenir en compte, juntament amb Carles Boix, catedràtic de la Universitat de Princeton, són els encarregats de plantejar com ha de ser la separació de béns entre una Catalunya ja independent i un Estat espanyol que, amb tota seguretat, s'oposarà a la independència catalana. Així doncs, 'Building a New State' ha de servir per donar resposta a preguntes com què passarà amb les pensions, l'estalvi o les casernes de guàrdia civil que hi ha pel territori català en base l'experiència d'altres casos; ha de servir per crear en l'imaginari col·lectiu -tant dels independentistes com dels unionistes- com serà una Catalunya independent. Per aquest motiu, les conclusions de la jornada es faran arribar tant als diputats catalans com els espanyols i els eurodiputats. [+]  Entrada relacionada: Jornada "Building a New State"


Experts en Tercer Sector aposten per potenciar la necessitat d'ampliar l'avaluació de l'activitat de les entitats socials

Aquest dijous s’ha celebrat al CaixaForum Barcelona la jornada “Avaluació de Programes del Tercer Sector Social: Visió Internacional i Perspectives a Catalunya”, organitzada per la Taula del Tercer Sector, l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua) i l’Obra Social “la Caixa”.

L’objectiu de la jornada era reflexionar sobre com mesurar el rendiment social i econòmic de programes del Tercer Sector Social a Catalunya a través de l’experiència d’altres països on aquesta pràctica està més desenvolupada i alhora, reunir les visions, opinions i experiència del sector a Catalunya. [+]  Entrada relacionada: Experts en Tercer Sector aposten per potenciar la necessitat d'ampliar l'avaluació de l'activitat de les entitats socials


Treballant pels Territoris Socialment Responsables #TSR a les comarques de la Catalunya Central

Ahir vaig estar a Solsona fent una conferència per als alcaldes i regidors de les comarques que participen del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central. Es tracta de 54 municipis de zones rurals corresponents a les comarques de la Segarra, Solsonès, Anoia i Bages, amb una superfície total de 2.379,29 km² i una població de 47.077 habitants.

Ja fa temps que estan treballant els temes de responsabilitat social de les pimes, les microempreses i els emprenedors, per mitjà d'un programa Leader Plus. I cada vegada més han anat incorporant el concepte de Territori Socialment Responsable.

Treballant per un Territori Socialment Responsable #TSR a l'Alt Penedès

Aquest matí (25-10-2011) ens hem reunit a Vilafranca del Penedès amb les empreses i organitzacions del Territori Socialment Responsable de l'Alt Penedès per a fer una sessió de treball.

A l'Alt Penedès ja fa anys que es va començar a fomentar la responsabilitat social amb l'objectiu o el rerefons de construir un territori socialment responsable. De la mà de la Fundació ProPenedès, aquesta iniciativa s'ha anat desenvolupant per fases, primer amb una selecció de petites i mitjanes empreses del territori, i també algunes de grans. En altres moments s'ha treballat amb els ajuntaments i amb les entitats no lucratives.