20.10.09

Els còctels químics suposen un risc per a les persones

En alguna ocasió m'he emportat alguna crítica per part d'algun tecnòleg per crítiques efectuades a certes visions que intenten imposar la raó de la seva ciència. Per exemple, quan vaig parlar de No ens hem de refiar dels tècnics i tècniques a cegues!, o també parlant de vaccins (que és com hauríem de dir-ne de les vacunes): Les teràpies naturals no són només un estalvi sinó un menor risc, una menor dependència farmacèutica, i una cultura de la salut.

Però és que els meus dubtes no van en absolut contra la tècnica i la ciència, sinó contra l'ús interessat que se'n fa, i que algunes persones de cultura científica accepten com a dogma de fe sense cap mena de qüestionament. Entre els moltíssims exemples que podríem trobar, aporto aquest estudi on es fa notar que la normativa de seguretat per a pesticides comporta que els productes s'examinin separadament i mai no es comprova el seu efecte com a barreja. Això és així i fa temps que hi ha gent que ho denuncia. Però hi ha gent de cultura científica que insisteix: ja es fan proves suficients per a garantir la seguretat de cada producte. El suport sense fissures d'aquesta patuleia de personatges de vegades fins i tot innocents d'interessos ajuden a ocultar la necessària transparència sobre els dubtes al voltant dels riscos que afecten la nostra alimentació, la nostra salut, la nostra seguretat.

Els còctels químics suposen un risc per a les persones
Un nou estudi publicat des de la perspectiva salut i medi ambient mostra que una barreja de diversos productes químics és més nociva del que se suposava fins ara.
Els investigadors van descobrir que el desenvolupament normal de la reproducció en els descendents masculins de rates es veia pertorbat per una barreja determinada de productes químics presents en aliments, productes i el medi ambient. L'estudi confirma el mal estat de l'actual normativa vàlida per a pesticides, en la qual els productes s'examinen separadament i no es comprova el seu efecte com a barreja. En la nostra vida diària estem exposats a múltiples pesticides i a cents de productes químics diferents cada dia. La pàgina d'Internet, per exemple, " Què hi ha al meu menjar? " troba 42 pesticides diferents en pomes convencionals. Kristin Schafer, de Pesticide Action Network, comenta: "La ciència confirma, ara com abans, que les normatives per a productes químics als EUA no preserven de possibles danys ni la salut humana ni el nostre medi ambient. És necessari revisar-les per realitzar aviat un canvi de sentit cap a la química verda, els cultius ecològics i altres procediments, que posin a disposició de tots els nord-americans una alimentació i productes segurs.