31.10.09

El govern espanyol provoca una davallada de l'energia renovable

Ara que les energies renovables començaven a ser vistes com un seriós competidor davant els sistemes tradicionals d’obtenció d’electricitat (tèrmiques de carbó o gas, cicles combinats, nuclears), el govern ha posat el fre. I això que se suposa que érem l’exemple a seguir per als Estats Units d’Amèrica. I la causa prové d’una mala regulació en el moment inicial, deixant-se endur per voluntats i d’una mala frenada en el moment inicial.

Alhora hi ha les contradiccions entre les voluntats polítiques de complir amb el protocol de Kyoto per una banda i donar sortida a la producció de carbó espanyol garantint els llocs de treball que genera. I per descomptat, el govern també té les pressions de les productores d’electricitat tradicionals que han vist com en dos anys disminuïa la seva quota. El cas és que el govern no ha pogut resistir aquestes pressions i contradiccions, les quals s’han vist incrementades per la inconsistència d’una normativa feta amb més voluntat que realisme i que havia afavorit l’entrada en el sector de diner fàcil amb la voluntat d’aprofitar-se de les primes.

La frenada ha estat tan en sec que ara hi ha perill real d’enfonsar el sector! De fet, s’ha passat de crear 2.600 MW fotovoltaics (2008) a 17 MW (el que portem del 2009). Llegim a la Vanguardia:
Mentre que el 2008 es van instal.lar 2.600 MW d'energia solar fotovoltaica (la potència de gairebé tres nuclears), des de començament d'any només s'han afegit 18 MW fotovoltaics. En aquest cas, el Govern ha imposat un sistema (de registre i contingents) que suposa una selectiva selecció dels projectes, però el resultat és que s'ha enfonsat la producció de panells. I de la mateixa manera, molins de vent també comencen a registrar menys encàrrecs i es tem que l'aturada a l'eòlica pugui arribar a finals de l'any que ve.