18.10.09

Presentació de la Guia 2009 de Bones Pràctiques de les ONG


Tal com s'havia donat a conèixer des de Responsabilitat Global, ha tingut lloc a Lleida la presentació de la Guia de Bones Pràctiques de Fundación Lealtad, amb la participació de Josep Maria Canyelles.

L’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID) i la Fundación Lealtad han presentat avui a la Diputació de Lleida la Guia 2009 de la transparència i les bones pràctiques de les ONG, obra pionera a l'Estat espanyol que arriba a la setena edició, i que està destinada a facilitar informació independent, rigorosa i gratuïta sobre les ONG per ajudar a que el possible donant decideixi amb quina ONG vol col·laborar. L’obra inclou, a banda d’ASPID que ja hi figura des del 2003, altres 10 ONG amb oficina a Lleida.

La Guia 2009 de la transparència és una publicació amb informació contrastada i objectiva sobre 131 ONG editada per la Fundación Lealtad, institució sense ànim de lucre pionera a Espanya que va ser constituïda el 2001 per un grup de donants. La guia dóna resposta a les qüestions que es planteja el donant, ja sigui particular o institucional, a l’hora de decidir amb quina ONG col•laborar. Així, inclou informació sobre l’origen, qui hi ha darrera de l’organització, com funciona el seu òrgan de govern, com es finança, si promou el voluntariat, etc.

L’associació ASPID utilitza des del 2003, de manera voluntària, el servei d’anàlisi de la Fundació Lealtad sobre el compliment dels 9 principis de transparència i bones pràctiques. Enguany, és el primer any que l’associació lleidatana compleix amb el 100% dels principis proposats per la fundació. Aquests principis són: funcionament i regulació de l’òrgan de govern, claretat i publicitat del fi social, planificació i seguiment de l’activitat, comunicació i imatge fidel en la informació, transparència en el finançament, pluraritat en el finançament, control en la utilització de fons, presentació dels comptes anuals i compliment de les obligacions legals i propmoció del voluntariat.

La directora general de la Fundación Lealtad, Patricia de Roda, ha informat que “aquest any és la primera edició de la guia en la qual el nivell mig de compliment dels principis de transparència i bones pràctiques per part de les ONG supera el 90%”. De Roda ha afegit que la missió de la publicació és fomentar la confiança de la societat espanyola en les ONG per aconseguir un increment de les donacions, com també de qualsevol altre tipus de col·laboració amb les ONG.

El director d’ASPID, Josep Giralt, ha dit que “enguany és la primera vegada que la nostra associació ha complert amb el 100% dels 9 principis de transparència i bones pràctiques”. Giralt ha afegit que la utilització voluntària del servei d’anàlisis de la Fundación Lealtad ha servit perquè ASPID millori la seva estructura interna i millori la seva gestió, a més de poder captar noves vies de finançament”.

A la guia hi participen 131 ONG (entre organitzacions, associacions i fundacions), que tenen 1.229.069 socis, 20.424 treballadors, 41.553 voluntaris i més de 95,4 milions de beneficiaris. El pressupost de despeses global supera els 957 milions d’euros. De les ONG participants, 85 són organitzacions d’acció social; 41, de cooperació al desenvolupament, i 5, de medi ambient.