18.10.09

Embarquin pixats, sisplau!

Fa uns anys, l'alcalde de Barcelona va demanar a la ciutadania que sortissin de casa pixats i cagats. És a dir, amb les necessitats fetes. Potser seria més correcte dir que sortissin havent pixat i havent cagat, però té més força expressiva com ho va dir! Aquell missatge institucional pretenia fer front a l'incivisme regnant a la ciutat. Però els que el rebre el seu missatge i van lamentar-lo van ser les persones d'esperit cívic que més aviat es queixaven de la manca de lavabos públics. Possiblement els que orinaven de nit o de dia als carrers no deurien estar gaire amatents al missatge oficial.

Ara és una companyia aèria la que deixa anar un missatge semblant, que ens fa gràcia pel seu contingut escatològic. De fet, es diu que als catalans ens agrada riure dels acudits escatològics...

Es tracta d'estalviar pes en els seus aparells convidant als seus passatgers a orinar abans de embarcar. En aquest cas, però, el missatge té una intenció relacionada amb la sostenibilitat i el consum energètic, ja que el pes que l'aeronau transporta comporta un major consum de combustible. Per això, reduir els líquids de la bufeta pot redundar en estalvi energètic. Segurament també han pensat -encertadament- que d'aquesta manera evitaran que els passatgers s'hagin d'aixecar per anar al lavabo en vols de curta durada en què no hauria de fer cap falta.


Segons la companyia, només que la meitat dels seus clients seguís aquest consell, aconseguiria reduir les emissions de gas carbònic en 4,2 tones al mes. Potser no és molt però tot ajuda a reduir emissions i ajuda a sensibilitzar. En tot cas, segur que hi ha moltes altres maneres de reduir pes dels avions, com moltes companyies estan fent. Aquesta mateixa companyia afirma que ha dissenyat mesures com la substitució de les ampolles de vi de vidre per d'altres de plàstic o l'ús de bastonets de fusta reciclada per menjar.


Vegeu la notícia a Jornal.cat:
Una aerolínia japonesa demana als passatgers que orinin abans d'embarcar, per estalviar combustible

Smaku Smaku a Flickr
La companyia de vols japonesa All Nippon Airways (ANA) ha posat a prova un nou sistema d'estalvi de carburant des de primer d'octubre. Es tracta d'estalviar pes en els seus aparells convidant als seus passatgers a orinar abans de embarcar.

De moment, l'aerolínia ha avançat que la iniciativa és experimental i que s'allargarà fins al novembre. La prova es fa en 38 vols interiors entre Tokio, Sapporo i Okinawa i també en quatre dels vols internacionals entre Tokio i Singapur.

Per a evitar situacions violentes entre els passatgers ja en la mateixa sala d'espera abans d'embarcar hi ha unes pantalles que demanen als passatgers que buidin la bufeta i passin pels lavabos abans de pujar a l'avió. [seguir llegint]

Per cert, com que ara he d'agafar el cotxe, passaré abans per can felip cinquè, altrament conegut com a can roca... Alguna emissió estalviarem!