26.8.07

Accediu al test d'accessibilitat web

PER GARANTIR QUE TOTHOM PUGUI ACCEDIR A LES NOVES TECNOLOGIES

La Fundació Catalana de l'Esplai tradueix el test d'accessibilitat web al català



És la primera eina integral en la llengua del país, a nivell mundial




la Fundació Catalana
de l'Esplai ha traduït i finançat les
diferents aplicacions per poder testejar
l'accessibilitat d'un web, els
programes, les ajudes i missatges
de recomanacions, així com el mateix
web en català del TAW. Totes
aquestes aplicacions TAW han estat
desenvolupades per la Fundación
CTIC (Centro Tecnológico de
la Información y de la Comunicación). Aquesta traducció suposa la creació de la primera eina integral que existeix en llengua catalana, a nivell mundial, per avaluar l'accessibilitat de qualsevol pàgina web del món.

Què es l'accessibilitat?

L'accessibilitat web consisteix bàsicament en que tothom, incloses les persones amb algun tipus de discapacitat visual, auditiva, neurològica, etc, poden fer ús del web, perquè aquest ha estat desenvolupat per permetre a tothom percebre, entendre, navegar i interactuar.

És clar que els webs concebuts amb criteris d'accessibilitat resulten també més amens per a les persones sense discapacitat, les persones que utilitzen connexions lentes, les persones amb incapacitats transitòries i ajuden les persones grans que tenen menys capacitats com a conseqüència de la seva edat. Tothom es beneficia de que un web sigui accessible.

Dissenyar pàgines web accessibles per a tothom contribueix a la inclusió Aquestes barreres d'accessibilitat són fàcilment salvables si des de l'inici d'un projecte web es contemplen les normes WAI, Iniciativa per al Web Accessible (Web Accessibility Initiative en anglès), i no suposen de cap de les maneres un cost afegit al projecte.

Aquestes normes WAI, considerades l'estàndard mundial, contemplen coses tan senzilles d'implementar com posar descripcions a les imatges que formin part del web amb l'objectiu que les persones invidents puguin saber què mostra la imatge en qüestió.

Què és el WAI?

El WAI són les sigles en anglès de Web Accessibility Initiative (Iniciativa per a l'Accessibililtat Web) i és una branca del Consorci Internacional Web (W3C) que vetlla per
l'accessibilitat dels webs. Les regles d’accessibilitat serveixen per a ordinador i mòbil

Aquest organisme defineix regles clares de forma que els desenvolupadors puguin programar pàgines accessibles per a tothom, independentment de les seves discapacitats, del sistema operatiu i/o navegadors amb els que treballi i del dispositiu que utilitzi, per exemple ordinador o telèfon mòbil.

Existeixen tres graus diferents d'accessibilitat amb nivell A, AAi AAA sent el nivell A el mínim exigible a una web accessible i el nivell AAA l'accessibilitat màxima. Les pàgines web que acompleixen amb els criteris de qualsevol nivell, poden incloure al seva web el segell del nivell.

Per a què serveix el TAW?

Les aplicacions traduïdes al català per la Fundació Catalana de l'Esplai i que formen part del Test d'Accessibilitat Web, TAW, tenen com a finalitat comprovar el nivell d'accessibilitat al que s'ha arribat amb el disseny i desenvolupament de qualsevol pàgina web d'Internet.

Amb l'ús d'eines de detecció automàtica es poden arribar a localitzar la majoria de les instruccions que fan que una web no sigui accessible, però per poder certificar que una web és realment accessible, cal la intervenció d'un especialista.

Amb el disseny de pàgines web accessibles per a tothom contribuïm a fer un món més just i assegurem que la nostra informació pot arribar a totes les persones amb independència dels seus recursos i/o capacitats.

Per últim, totes les eines traduïdes al català són totalment gratuïtes i les podeu trobar a:

www.tawdis.net/taw3/cms/ca

Font: Diari de la Fundació Catalana de l'Esplai