8.8.07

Bachelet anuncia una llei de paritat a Xile


La presidenta de Xile, Michelle Bachelet, ha anunciat que promourà la paritat home – dona per mitjà d’una llei, segons que va fer públic ahir dilluns. Entre altres mesures la normativa preveurà incentius de manera que els partits que incloguin més candidates accediran a un major suport econòmic. Amb aquestes accions pretén que el 40% pel capdavall del parlament sigui integrat per dones i que es produeixi un canvi en la cultura interna dels partits.
El partit dretà Renovación Nacional s’ha manifestat ràpidament en contra d’una política de quotes.

És significatiu que Xile, en tant que país més desenvolupat de Sudamèrica, segueixi les preocupacions que es manifesten en països del primer món, i s’obrin debats i es llancin propostes sobre com tendir a la igualtat real.
Malgrat que el lloc escollit per a formalitzar l'anunci no va ser el més adequat, en el marc de la X Conferència Regional de la Dona per a Amèrica Llatina i el Carib, que es desenvolupa a la ciutat de Quito, la proposta de seguida ha obert el debat a la nació andina. Potser l'elecció d'un marc no tant fàcil i distant hauria estat més adequat per al llançament d'una proposta d'aquestes característiques per la importància que tota la societat l'entengui com a necessària i no vinculada a un cert populisme entre sectors femenins.

La participació de la dona en la política "té valor en si mateixa, perquè permet millorar la representativitat de les institucions", va afirmar Bachelet. La primera dona que ha arribat al palau de la Moneda va qualificar el projecte de "pas realment important per a la democràcia xilena, ja que permet la incorporació de la mirada de gènere en totes les polítiques públiques".

Vegeu notícia al Mercurio o també al Periódico