20.8.07

Solidaritat amb el Perú i altres responsabilitats


Per tal de donar suport a la recerca de persones sepultades sota la runa provocada pel violent sisme del sud del Perú (7,9), organitzacions d'arreu del món s'han activat per aportar recursos.


Una ONG catalana anomenada K-9 (de Creixell, Tarragonès), integrat per experts, s'havia desplaçat a Pisco però va decidir finalement retirar-se de la zona i abandonar el Perú ja que no va obtenir cap resposta a la seva petició que se'ls garantís la seguretat després d'haver quedat atrapats en un tiroteig.


Pere Frutos, cap de la delegació, va indicar que el mateix president peruà, Alan García, els va dir que 'qui tingui por, que se'n vagi', i des d'aquell moment no li va ser assignada cap tasca específica a l'equip, format per sis socorristes i uns quants gossos de rastreig.


La manca de capacitat del govern i les autoritats peruanes per a mantenir l'ordre, organitzar l'emergència, i treure el millor profit de les aportacions i col·laboracions és evident. Perú és un país pobre, i la prova són les conseqüències d'un moviment de terra que, en un país amb millors construccions no hauria tingut un efecte tan desastrós. Però la pobresa no l'eximeix de la capacitat organitzativa i la imperiosa necessitat d'evitar que s'imposi el desordre i el campi qui pugui.


Finalment, volem aportar una informació sobre l'actitud de la companyia Ibèria, ja que no va facilitar que el desplaçament dels gossos de recerca es fes gratuïtament, de manera que l'equip de voluntaris no solament es van haver de pagar els seus bitllets sinó també els dels gossos. Volem pensar que va ser un error com a conseqüència de les presses, però seria bo que Ibèria, que afirma ser una companyia responsable socialment, esmenés l'actuació i incorporés indicacions més clares en els seus protocols de cara al futur. Els gossos experts que van a fer una recerca de persones desaparegudes no haurien de pagar i Ibèria hauria de donar facilitats a grups experts quan hi ha una emergència d'aquest tipus, òbviament seguint les instruccions que els organismes internacionals i autoritats públiques responsables puguin indicar.
Contràriament a l'actitud d'Ibèria vegem altres notícies d'entitats financeres:
I les notícies ambivalents de Telefonica: