21.8.07

Un Techo para Chile


Fa un parell d'anys vaig entrar en contacte a Barcelona amb persones de l'organització xilena Un techo para Chile. Aquesta entitat jove però ja reconeguda té un lligam amb Barcelona Voluntària, i gràcies al seu president, Jaume Martí, vam poder fer una trobada i debatent com afrontar en el seu cas el desenvolupament de la Responsabilitat Social de les Empreses. Em sembla una entitat molt interessant, amb una missió, una visió, un metodologia molt concretes i una gran capacitat de aglutinar energies, voluntariat, donatius, i créixer i desenvolupar-se. Aquí teniu quatre idees i l'enllaç per a conèixer-la una mica.

Un techo para Chile neix el 1997, quan un grup de joves inquiets per la realitat de pobresa que existia a Xile decideix organitzar treballs al sud del país, convocant persones de diferents carreres i universitats.

La invitació concreta va anar a construir 350 cases en el sud de Xile per a famílies que vivien en l'extrema pobresa. Era un projecte puntual, no visualitzant el futur. Però el resultat va ser un èxit, no sols per haver lliurat un habitatge digne a aquestes 350 famílies, sinó també perquè els joves i tots els que van col·laborar-hi van quedar motivats per a fer altres coses més grans.

Va ser llavors quan es va proposar una fita una mica més ambiciosa: construir 2000 cases abans de l'any 2000, objectiu que es va assolir al setembre de 1999. Es tancava així el projecte amb l'objectiu acomplert...

La seva metodologia els porta primer a construir 'mediaguas', que són uns habitacles senzills però més segurs que els que tenen les famílies destinatàries, després habitatges provisionals i finalment definitius. Actualment, hi ha organitzacions en vuit països de llatinoamèrica que formen part d'aquesta institució amb la denominació genèrica d'Un techo para mi país.

La seva Visió corporativa s'expressa així: "Un bicentenari de la nostra pàtria sense la misèria dels campaments". Precisament aquest proper 2010 farà 200 anys que els xilens es van independitzar de l'estat espanyol i aquesta organització s'ha proposat que en aquesta data no quedin campaments.


Traducir CASTELLANO

Translate ENGLISH
Traduire FRANÇAIS