18.11.10

Els ajuntaments de Sabadell i de Sant Cugat del Vallès premiats per la seva transparència

Molem mostrar la nostra satisfacció pel fet que dos ajuntaments catalans importants hagin assolit aquest reconeixement per part de Transparència Internacional, en el cas de Sant Cugat per segon any consecutiu.

Lamentablement, ni en un tema com aquest aconseguim fer-hi una aproximació plenament ètica, com es desprèn d'aquesta notícia del diari AVUI, amb un títol ben clar i transparent:

Dos de transparents i un d'invisible
Premien la transparència dels ajuntaments de Sabadell i Sant Cugat, però el segon denuncia el “sectarisme” de la Generalitat per haver-lo omès en una nota de premsa
Emili Agullóemail protegit

Bustos i Recoder, ahir al migdia a Madrid, felicitant-se recíprocament pels guardons Foto: EL PUNT.
Els alcaldes de Sabadell, Manuel Bustos, i Sant Cugat, Lluís Recoder, es van desplaçar ahir al matí a Madrid per recollir, plegats, el premi anual de l'ONG Transparència Internacional, després d'haver quedat primers en l'Índex de Transparència dels Ajuntaments. Tots dos consistoris, juntament amb quatre ajuntaments més de l'Estat –els de Bilbao, Gijón, Ponferrada i El Puerto de Santa María– van quedar empatats en la primera posició amb 100 punts dels 100 possibles. La distinció ja es va anunciar al juliol, però en l'entrega dels guardons tant Bustos com Recoder van coincidir que seria bo que els dos ajuntaments catalans –un de governat pel PSC i l'altre, per CiU– celebressin la roda de premsa posterior plegats, un gest de fair play enmig del foc creuat de la campanya catalana.

La unitat entre els dos alcaldes, però, va saltar pels aires després de la roda de premsa. En la convocatòria de premsa enviada divendres per la delegació del govern de la Generalitat a Madrid, només es destacava que ahir recolliria el premi l'alcalde sabadellenc, i hi afegia que Sabadell ha obtingut “el màxim índex de transparència”, sense citar que Sant Cugat del Vallès havia assolit la mateixa puntuació. El consistori santcugatenc, en un comunicat remès als mitjans, va considerar que l'“oblit és imperdonable” i va lamentar el “sectarisme” del delegat de la Generalitat a Madrid, José Cuervo. A banda, van estendre la queixa al fet que l'alcalde, Lluís Recoder, no fos convidat a una trobada informal amb periodistes i diputats a Madrid amb Cuervo i Bustos al Centre Cultural Blanquerna, que també pertany a la Generalitat de Catalunya. Des de l'Ajuntament de Sabadell van aclarir, però, que havien demanat a la delegació, pel seu compte, un espai a la ciutat per celebrar una trobada informal de Bustos amb la premsa i estalviar-se així la despesa de llogar una sala en un hotel.

Protocols a banda, l'alcalde de Sabadell va destacar que el “reconeixement reforça la confiança dels sabadellencs en el seu Ajuntament” i els “esperona a continuar treballant de forma transparent i honesta al seu servei”. Bustos va insistir, però, que la distinció només representa “un punt i seguit en el compromís i la voluntat política de no treballar només al servei de la ciutadania, sinó de fer-la partícip i protagonista de la gestió pública, fet que en fomenta la participació”.

Recoder, per la seva banda, va considerar que els guardons són un “revulsiu que pressiona els ajuntaments situats en posicions de la taula baixa a millorar en la gestió i la transparència. I al capdavall, la millora en aquestes pràctiques acaba revertint en el bé del ciutadà”. L'alcalde de Sant Cugat, que l'any passat ja va recollir per primer cop el guardó al municipi més transparent, va dir també que aquest adjectiu “és inherent al sistema de gestió de Sant Cugat”: “Creiem que la gestió pública, al nostre país, ha de canviar, ha de millorar. És el moment de plantejar-se seriosament la reforma de l'administració pública”, va reblar Recoder.

Publicat a El Punt Vallès Occidental 16-11-2010 Pàgina 56
Font: avui.cat

PD: algun grup social ha qüestionat el nomenament de Sabadell posant damunt la taula algunes presumptes males pràctiques o incoherències: MANUEL BUSTOS I L’OPACITAT DEL SEU AJUNTAMENT