17.11.10

Manifest a favor del Simposi d'Arenys de Munt

Divulguem el Manifest a favor del Simposi d'Arenys de Munt sobre "La Descoberta Catalana d'Amèrica" al qual ens adherim com a mostra de suport a la iniciativa de revisió i restauració de la història de Catalunya, greument manipulada al llarg de segles.
Manifest a favor del Simposi d'Arenys de Munt

La història l'escriuen els vencedors. Aquesta és una de les sentències més consensuades tant dins com fora del món acadèmic. Una sentència amb milers d'anys d'història, ja que els primers a incorporar historiadors a les tropes conqueridores van ser els grecs i els romans. Ve de lluny, doncs. I és per això que, des de fa milers d'anys, la història no s'ha pogut deslligar mai de la interpretació subjectiva dels fets. Per molt que un fet sigui objectiu, la seva explicació i narració sempre serà fruit d'una interpretació.

Per això calen iniciatives com el Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica, que no és sinó una espai perquè especialistes de branques tan diferents com l'economia, el dret, l'heràldica o, entre d'altres, la cartografia contrastin dades, estudis i investigacions sobre la catalanitat de la descoberta d'Amèrica. Calen simposis perquè l'aportació de noves dades i nous estudis és l'única manera d'arribar a aclarir la gestació de la descoberta d'Amèrica: encara avui els llibres de text parlen de diverses versions no contrastades que fan que, en ple segle XXI, la gesta històrica més important dels darrers cinc-cents anys encara sigui, als ulls de la majoria, tot un enigma.

I els enigmes només es resolen amb coneixement i informació, amb dades i més dades, no amb interpretacions i especulacions. Per això, un simposi que només té per objectiu aportar dades, exposar-les i debatre-les és, per sobre de tot, un espai de llibertat.

Aquest manifest a favor del Simposi d'Arenys de Munt sobre "La Descoberta Catalana d'Amèrica" ha estat escrit per David Bassa, periodista, i ha estat secundat per personalitats diverses que donen suport a la iniciativa de revisió i restauració de la història de Catalunya. Des de l'Institut Nova Història us preguem que en feu la màxima difusió i que us hi adheriu en cas que vulgueu donar-hi suport, enviant-nos un email a info@novahistoria.org amb el vostre nom i professió.


Adhesions

Algunes reflexions anteriors sobre història: