15.11.10

Impostos i pressió fiscal: abordar amb transparència els diferents tractaments

L'ètica i la política - Eleccions nacionals al Parlament de Catalunya 2010

Les darreres hores de la campanya electoral han estat marcades per les declaracions de Joan Puigcercós afirmant que a Catalunya es pagaven més impostos i que la pressió fiscal era més gran que a altres bandes. Finalment va deixar anar que a Andalusia no paga ni Déu.

Darrere les paraules d'aquest dirigent polític hi ha dades que validen alguna de les afirmacions, però les formes amb què es van produir les declaracions li resten credibilitat i, cosa que és pitjor, genera una tensió territorial que no interessa a ningú, i menys a Catalunya, en la mesura que predisposa en contra.

Aquests temes delicats s'han de tractar amb una major profunditat i amb dades a la mà. Altrament, sembla que solament siguin proclames per als convençuts. La reacció natural per part del govern autonòmic andalús ha estat la de lamentar les declaracions i demanar una rectificació. Certament les formes no van ser les adequades, a banda de la falsedat que suposa dir que a Andalusia no paga ni Déu.

Però dit això, també correspondria demanar bones pràctiques als polítics que l'han criticat i molt especialment als governants andalusos. Si la crítica era raonable, ara caldria anar a les dades i valorar què hi ha de real. No s'hi val a demanar a Puigcercós que retiri les paraules i que no diguin res sobre les dades que són públiques i notòries sobre la major pressió fiscal que pateixes les empreses catalanes.

Aquest és un debat sobre transparència, sobre responsabilitat social del sector públic (de l'agència tributària), sobre ètica política. I en la mesura que se'n faci un tractament de picabaralla electoral no s'ajuda a evidenciar la injustícia sinó a tancar les files de la pròpia parròquia.

Notícia a directe.cat amb les dades:
Les dades d'Hisenda demostren que les inspeccions tributàries massacren Catalunya

L'Agència Tributària recapta amb inspeccions 6 vegades més al Principat que a Andalusia
Les paraules de Joan Puigcercós denunciant la persecució tributària que pateix Catalunya tenen una base sòlida, les memòries de recaptació de l'Agència Tributària dels darrers anys. Segons aquestes dades públiques, la recaptació executiva, és a dir, fruit d'inspeccions tributàries arbitràries, ha estat de 1.883,4 milions d'euros a Catalunya el període 2000-2008, pels només 280,7 milions recaptats a Andalusia. Aquesta fiscalització injustificada a Catalunya no s'explica pel major PIB català, ja que la producció catalana només és el 36,8% superior a l'andalusa, mentre que les inspeccions catalanes superen en un 571% les andaluses. Segons experts consultats per directe!cat, el rècord de recaptació al Principat només s'entén des d'una voluntat injustificada de castigar Catalunya amb les inspeccions més dures de tot l'Estat.

En concret, en el període 2000-2008, la recaptació per via executiva de l'Agència Tributària a Catalunya ha estat de 1.883,4 milions d'euros, mentre que a Andalusia ha estat de 280,7 milions i a Madrid només de 901,4 milions. Aquesta xifra rècord d'inspeccions i tributs no es pot associar al major PIB català, ja que el PIB del Principat és similar al de Madrid i en canvi Catalunya ha patit el doble d'inspeccions fiscals que la capital espanyola. Respecte a Andalusia, Catalunya només produeix un terç més que aquest territori, però en canvi ha hagut de pagar sis vegades més que Andalusia per inspeccions tributàries.

PD: la polèmica continua, i amb algunes notícies insospitades
Taxista andalús a Puigcercós: 'En Andalucía los niños tienen los ordenadores gratis'
L'ex-diputat del PP, Mestre: 'Esquerra té raó, a Andalusia no paga ni Déu'
El PP estudia denunciar Puigcercós
PD2: Viure del 'cuentu'