20.11.10

Arriben els codis ètics!

Per a la majoria dels ciutadans, això dels codis ètics és encara una cosa desconeguda. Però comencen a saber que existeixen perquè els mitjans de comunicació es fan ressò de la seva existència en algun cas. En concret, en els darrers mesos han estat dos els codis ètics que han merescut ser tractats mediàticament, i no precisament des d'una aproximació positiva sinó més aviat pels problemes associats a la seva aprovació.

Ens referim als codis ètics del FC Barcelona i dels Mossos d'Esquadra. En el primer cas, ha estat un document mal elaborat i amb una intencionalitat no prou positiva, sinó més aviat fruit de l'enfrontament amb la junta anterior. En el segon cas, es tracta de l'intent d'imposar un codi al cos polícial elaborat per experts sota la voluntat del comandament polític i sense la implicació dels professionals.

En tots dos casos hi ha raons que justifiquen les polèmiques, les mateixes raons que expliquen que aquests documents difícilment serviran per a la seva finalitat. Segurament en tots dos casos hi han intervingut experts que han ajudat a redactar-los, però en tots dos casos l'error ha estat en les intencionalitats.

Arriben els codis ètics per al gran públic, però malauradament no arriben ni els millors codis ni arriben en les millors condicions. Esperem que no arribem al punt que quan una empresa vulgui fer-ne un no es trobi que els seus propis treballadors i altres grups d'interès tinguin una sensació que això dels codis ètics és una manera de jugar a fer política o a fer imatge!

Aportem tot seguit un fragment de l'article que vam publicar sobre el Codi Ètic del FC Barcelona i tot seguit la notícia de la batalla judicial pel Codi Ètic dels Mossos:

El Barça es dota d’un codi ètic

[...] Tot i destacant que és bo que un club com el FC Barcelona disposi d'un Codi Ètic, segurament caldria trobar maneres més institucionals de fer aquest pas que no siguin percebudes com una arma contra els oponents. Si l'anterior junta va tenir algunes accions no prou acurades, desenvolupar un codi ètic i presentar-lo amb un atac a l'anterior junta no sembla una manera prou positiva ni prou ètica de presentar-lo en societat. Convindria que el Codi Ètic ho fos del Club i no merament de la Junta, de manera que pogués perpetuar-se i esdevenir vàlid per a totes les juntes, amb millores que s'hi puguin anar introduint. Malauradament, presentar el document com la manera d'evitar el que va fer la junta anterior sembla més un codi amb intencionalitat política que no ètica.


Batalla judicial pel Codi Ètic
UGT impugnarà la decisió "feta en clau estrictament política i partidista"

El el sindicat majoritari dels Mossos SAP-UGT ha anunciat la intenció "d’esgotar les vies jurídiques i processals que siguin escaients per impugnar l’aprovació del codi ètic" el mateix dia que al DOGC s'ha publicat la Resolució signada pel conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, per la qual entra en vigor. El Codi recull els deures policials i amb la ciutadania que tenen els agents i també els drets dels membres de la policia de Catalunya i ha estat elaborat pel Comitè d’Ètica de la Policia, constituït l’any 2007 i presidit per l’exfiscal en cap anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo.

El sindicat ha reiterat "la seva disconformitat amb el contigut d'aquest, ja que des del punt de vista estrictament jurídic" no innova absolutament res respecte els principis reguladors de la tasca policial, que ja es troben desenvolupats en la normativa legal aplicable als cossos de seguretat".

També manifesten "l'existència i l'aplicació en el sí de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra del Codi d'Ètica policial europeu, que al igual que en la resta de policies del nostre entorn més immediat, ha constituït fins ara el paràmetre ètic i deontològic d'aplicació en el nostre cos".

Així mateix, "ens oposem frontalment a l'intent d'instrumentalització política del CME per part de la Conselleria d'Interior, que ha triat per fer pública l'aprovació del Codi una data molt propera a la celebració de les eleccions autonòmiques, obviant completament el descrèdit institucional que suposa aquesta decisió feta en clau estrictament política i partidista".