17.11.10

L'estil Guardiola. Assenyat i intel·ligent

Un nou llibre sobre Pep Guardiola, 'El método Guardiola', extrapola els valors del tècnic al món empresarial i polític. El seu autor defensa que Guardiola té molts valors però que la pedra angular és el sentit comú. No costa pas gaire estar-hi d'acord. Deixeu-me, però, que hi posi un exemple a partir de les declaracions fetes a la premsa aquest cap de setmana. Em sembla que són tot un exemple de perfecció.

Els periodistes van preguntar a Guardiola sobre les afirmacions fetes el dia anterior pel tècnic del Reial Madrid en les quals afirmava: el Barcelona tendría que renovar a Guardiola por cincuenta años. La resposta de Guardiola, amb to simpàtic: "Yo pensaba que el señor Mourinho me quería más. Si con dos años aquí ya he perdido el pelo, imagínate con cincuenta. No, espero estar muchos menos".

Els periodistes insisteixen a preguntar sobre Mourinho i li demanen sobre la seva expulsión en el partit de Copa contra el Múrcia per enviar "a la merda" al col·legiat: "¿Si yo no haría nunca eso? No lo descartes, uno nunca sabe como reaccionará, esperemos que no, pero no lo descartes". El vídeo que inclou Antena 3 solament ofereix el tall del "pues no lo descartes". Pero aquesta és solament un part de la declaració, la qual no té sentit sense els tres actes:

  1. "Pues no lo descartes". No busca diferenciar-se de Mourinho; per mitjà del to de sinceritat i simpatia, es mostra com una persona humana, que assumeix que pot errar-la com tothom. Para el cop i evita un titular del tipus "Guardiola afirma que mai es comportarà com Mourinho". 
  2. "Uno nunca sabe como reaccionará". Disculpa el comportament de Mourinho en el sentit que tots som humans, qualsevol pot tenir una reacció així. D'alguna manera ja està condemnant la reacció però amb molta elegància perquè està indicant que és una reacció descontrolada i, per tant, poc madura. Però no ho fa acusant Mourinho sinó aplicat a la possibilitat que ell mateix ho pugui arribar a fer. Hàbil!
  3. "Por el bien de la institución intentaré no hacerlo". Ara és quan remata. Malgrat que ell també sigui humà i que se li pugui escapar, ell sí que farà un esforç de contenció. Està afirmant que ell té un control de si mateix i que la seva conducta ve marcada per un capteniment assenyat. I no ho diu d'una manera que pugui semblar arrogant sinó que ho farà senzillament perquè ell és un treballador del club i es deu a la institució. 
D'altra banda, cal dir que dóna als mitjans el que volen: continguts! Guardiola sap que els periodistes fan la seva feina i que tenen necessitats de titulars. Una resposta de 'no comment' és posar-los les coses difícils i que burxin per altres bandes. Amb aquestes respostes fetes amb un to simpàtic en les formes, proper als periodistes, amb una gran càrrega de valors i estil propi, dóna satisfacció als periodistes de la premsa escrita i també de la ràdio, que podran treure'n suc.

La seva contenció és diametralment oposada a la de l'entranador de l'Sporting, Manolo Preciado, que ha comentat unes declaracions de Mourinho: "Me parece que pueden deberse a tres motivos: si lo dijo como un chiste a mí no me hace gracia, si fue una provocación hacia el Barcelona no creo que consiga que le conteste y si lo dice de verdad es un auténtico canalla", ha añadido Preciado. "Seremos un equipo de pueblo pero merecemos el mismo respeto que él con todos sus títulos", dijo. [Antena 3]

Una diferència abismal entre uns i altres entrenadors. Com llegia en un article, les declaracions de Mou i Pep han estat El duelo de florete. Mourinho y Guardiola velan armas con elegancia ante la llegada del primer gran clásico del ejercicio.

Recomanem l'article "Guardiolejar", una nova manera de golejar (del bloc de pedagogia ignasiana) i l'entrevista amb què començàvem aquesta entrada:


M.A.Violan: "Pep Guardiola es la principal marca de Catalunya actualmente" 
El periodista, autor de 'El método Guardiola', extrapola los valores del técnico al mundo empresarial y político
Sentido, esfuerzo o la humildad. Son valores clásicos que el entrenador del Fútbol Club Barcelona, Pep Guardiola, ha vuelto a poner de moda en unos tiempos nada favorables. Unos valores que han dado unos resultados descomunales en forma de títulos y un estilo propio a la hora de conseguirlos. Para conocer y entender mejor las cualidades y las virtudes del técnico, el periodista Miquel Àngel Violan las recoge en El método Guardiola (Editorial Columna), que exporta las claves del liderazgo de Pep al ámbito empresarial y político. "Guardiola tiene muchos valores pero la piedra angular es el sentido común", concluye Violan, profesor de comunicación corporativa en el Instituto de Empresa y EAE Business School.

- En el libro comenta que los líderes con sentido común obtienen resultados descomunales. ¿el sentido común es la clave del método Guardiola?
- Guardiola tiene muchos valores pero la piedra angular es el sentido común. Los tiempos actuales son el reflejo de falta de sentido común. Por ejemplo, la crisis económica está derivada en buena parte de la crisis inmobiliaria que viene de una absoluta falta del sentido común. El precio de los pisos era una falta de sentido común y todo el mundo sabía que eso estallaría algún día. Los gobernantes y los gobernados. Aquí todos tienen su responsabilidad.

- Estos valores que comenta no son nuevos. ¿Ahora en tiempos de crisis se valoran más?
- Son valores de toda la vida y habían caído en desuso. Ahora vemos que en la crisis actual tienen un valor. Yo reivindico el valor de tener valores.

-¿Cómo se puede extrapolar el método Guardiola más allá del deporte?
-El método lo aplico en el sentido amplio de la palabra. Es decir, es un conjunto de procedimientos que reflejan valores y actitudes. Y estos valores se pueden extrapolar porque tienen una vocación universal. Guardiola es una persona que trabaja como quien más, se rodea con lo mejor que puede encontrar en el mercado laboral, es el primero que llega y el último que cierra la luz del despacho. Esto quiere decir ejemplaridad.

- Más allá del fútbol, ¿Guardiola es uno de los mejores líderes que tiene actualmente Catalunya?
- El mejor y con diferencia. También se da una circunstancia muy curiosa y es que Guardiola es más marca que el Barça. Hay gente que no es del Barça pero sí que admira a Guardiola. Ha hecho que el Barça sea un equipo estimable, más que un club y Pep es la principal marca que tiene en estos momentos Catalunya.

[llegir entrevista sencera a la Vanguardia]