6.10.14

Noves formes de filantropia i transformació social

NOVES FORMES DE FILANTROPIA I TRANSFORMACIÓ SOCIAL

Històricament, el moviment filantròpic ha estat un fenomen típicament propi dels països anglosaxons i, en particular, dels EUA. És també en aquests països on la filantropia ha experimentat la seva evolució cap a tres línies bàsiques: estratègia i focus, innovació i impacte i xarxes de governança. S’aposta per una activitat filantròpica que sàpiga prioritzar i focalitzar esforços d’acord amb objectius estratègics assumibles, que es preocupi per generar impactes i mesurar-los, i que actuï de manera integrada amb el conjunt d’actors involucrats en la problemàtica sobre la qual es treballa.

Europa no ha viscut d'esquena a la força i les transformacions del sector filantròpic, si bé la implantació dels principis de la nova filantropia és encara embrionària –amb algunes excepcions, com per exemple al Regne Unit, on aquests avenços tenen una trajectòria força dilatada-. Preguntes com ara quins objectius i quines eines d’acció social tenen? Com poden les noves formes de filantropia contribuir a la innovació política i a la transformació social? De quina manera l’activitat filantròpica s'hauria d'entendre amb la política pública? Pot la nova filantropia arribar a manllevar responsabilitats de l’estat del benestar? han rebut poca consideració en el nostre entorn, sobretot si tenim en compte el rol de protecció i provisió social que aquesta activitat pot estar cridada a complir en un context de crisi i contenció de la despesa pública.

Amb l’objectiu de tractar totes aquestes qüestions, l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua) i el Palau Macaya de l’Obra Social ”la Caixa” presenten el cicle de diàlegs “Noves formes de filantropia i transformació social” amb el programa següent:


Dilluns 13 d’octubre, a les 17 h
“Actors, missió i instruments de la nova filantropia”
Theo Schuyt, fundador del Centre for Philanthropic Studies, VU University of Amsterdam (Holanda)
Caroline Fiennes, directora de Giving Evidence (Regne Unit)
Moderador: David Camps, Fundraising and Marketing Manager a la Fundació Vicente Ferrer

Dilluns 27 d’octubre, a les 17 h
“Pot la filantropia transformar la societat?”
Dan Corry, Chief Executive de la New Philanthropy Capital (Regne Unit)
Stephen J. Ball, Institute of Education, University of London (Regne Unit)
Moderador: pendent de confirmar

Dilluns 10 de novembre, a les 17 h
“Entre allò públic i allò privat: noves xarxes filantròpiques a Catalunya”
Daniel Oliver, CEO de Creoentuproyecto / Teresa Tarragó, CEO de iproteos
Albert Forn, director associat de la GSMA / Jordi Vivancos, responsable de l’Àrea de Tecnologies per a l’Aprenentatge i el Coneixement, Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya
Fèlix Alaguero, propietari donant / Andreu Escolà, president del GEPEC-EdC
Moderador: Ricard Valls, CEO de Zohar Consultoría & Marketing Social

Totes les sessions tindran lloc al Palau Macaya (pg. de Sant Joan, 108).
Atès que l’aforament és limitat, es recomana inscripció aquí.