18.11.10

Sostres d'equipaments públics que generen electricitat

Entre les moltes iniciatives de sostres d'equipaments públics que generen electricitat, destaquem aquest de Vilanova i la Geltrú perquè va anar acompanyat d'una subscripció perquè els particulars poguessin participar en el projecte invertint-hi diners:

El sostre municipal comença a generar energia verda 
  • Les plaques de la llar d'infants L'Escataret i les naus industrials de Santa Magdalena produiran més de 60.000 kWh anuals 
  • El 10% de la inversió l'han fet ciutadans que rebran els beneficis de la venda de l'energia
Imatge de les instal·lacions fotovoltaiques que hi ha al sostre de la llar d'infants municipal L'Escataret.

Les naus industrials del polígon de Santa Magdalena i la llar d'infants municipal L'Escataret contribueixen des d'aquesta setmana a introduir més energia verda a la xarxa elèctrica. Ho fan a través de les plaques solars fotovoltaiques que s'han instal·lat en sostre municipal, fruit d'un projecte pioner que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va posar en marxa fa dos anys i que ja s'ha començat a exportar a altres municipis. A més, com a novetat, el projecte es va obrir a la participació ciutadana a partir d'inversions econòmiques en les instal·lacions. L'experiència no ha tingut una gran acollida, probablement per la conjuntura econòmica, però el 10% de la inversió ha sortit de les butxaques dels ciutadans, que ara rebran els beneficis econòmics de la venda de l'energia a la xarxa. L'acollida ha estat tímida, però és un pas més en la cultura de les energies renovables.

La regidora de Medi Ambient i Participació de Vilanova, Iolanda Sánchez (ICV), destaca el fet que l'Ajuntament sigui “l'instrument que permeti produir energia neta” a la ciutat. I és que l'Ajuntament ha cedit les cobertes d'edificis municipals a l'empresa AV Energía, Soluciones y Servicios, que ha instal·lat plaques fotovoltaiques a canvi d'un lloguer (el 7% de la producció anual estimada) i la implantació d'una aula totalment equipada per a l'estudi de l'energia solar a la seu del Centre de Recursos i Informació Ambiental. El procés consisteix a captar la radiació solar a través dels mòduls fotovoltaics que s'han instal·lat buscant la major integració possible amb l'enton, transformar-la en electricitat i vendre-la a les companyies subministradores elèctriques. Entre les dues instal·lacions es generaran anualment més de 60.000 kWh d'energia per al consum de la ciutat, que es deixaran de produir d'altres formes més contaminants. Per això s'estima que l'estalvi d'emissió de CO2 de les dues instal·lacions serà d'uns 25.000 quilograms anuals. I per absorbir de manera natural aquesta quantitat de gas contaminant, caldria plantar 1.438 arbres, segons les dades de l'empresa.

Control en temps real

Les instal·lacions fotovoltaiques en sostre municipal van connectades a un monitor que permet controlar en temps real quants kWh s'estan produint, quin estalvi d'emissió de CO2 a l'atmosfera representa i l'equivalent en arbres que caldria plantar per absorbir-lo. I per contribuir a la tasca pedagògica que requereixen encara les energies renovables, l'empresa i l'Ajuntament han acordat instal·lar una pantalla al mercat municipal per oferir aquestes dades en temps real a la ciutadania.

LA XIFRA. 1.438 són els arbres que caldria plantar per absorbir la quantitat de gas que estalvien les noves plaques.

LA FRASE. Amb aquests projectes volem crear una cultura ciutadana d'aproximació a l'energia renovable. Iolanda Sánchez, regidora de medi ambient

Publicat a El Punt Penedès 19-11-2010 Pàgina 2