31.3.11

Els arbres respiren!

Ahir vaig tenir sessió de Responsabilitat Social dins l'Executive MBA de l'IL3 de la Universitat de Barcelona. Vaig anar a peu cap a la seu de l'IL3, l'Institute for Lifelong Learning.

Tot baixant pel carrer de Los Castillejos, de Barcelona, vaig passar per unes obres municipals i vaig observar el que veieu a la foto: els escocells dels arbres plens de ciment, fruit de la pavimentació de la vorera.

És molt habitual trobar la poca terra que tenen els arbres per respirar coberta de ciment sempre que s'hi fan obres. Crec que els operaris haurien de tenir una sensibilitat, que no entenc com els manca. De fet, no estem parlant d'un arbre sinó de tots els escocells corresponents a tota la tirada dels arbres del tram del carrer.

He volgut saber qui era aquesta empresa que -com es pot veure a les tanques- executava les obres. Es tracta d'Isolux Corsán. He entrat al seu web i tenen un apartat de Responsabilitat Social en el qual fan referència a la seva sensibilitat ambiental.

Per sort, no totes les sensibilitats ambientals ni tots els compromisos d'RSE són tan febles i eteris com aquest. Algú pot considerar que d'un petit detall no podem extreure'n conclusions més generals. Objectivament és cert, però em permetran que consideri que si una empresa no és capaç de transmetre uns valors socials i ambientals als seus treballadors malament rai perquè en gran mesura són les persones les que hauran de fer efectiva la voluntat de sostenibilitat expressada per l'alta direcció. Les grans decisions en sostenibilitat han d'anar acompanyades d'una execució acurada. La sostenibilitat -com a discurs i com a resultat- necessita una gestió de l'RSE -com a valors i com a procediments- ja que altrament es produiran incoherències com la que ara veiem.

Per cert, també pertocaria que l'administració contractant i competent -en aquest cas l'Ajuntament de Barcelona- demanés una major cura en aquesta mala pràctica i algunes altres, malauradament tan habituals.

Reflexió reproduïda a Expok: http://www.expoknews.com/2011/04/01/los-arboles-respiran/

PD: he enviat aquesta reflexió a l'empresa però: Delivery has failed to these recipients or distribution lists: info@isoluxcorsan.com. The recipient's mailbox is full and can't accept messages now. Microsoft Exchange will not try to redeliver this message for you. Please try resending this message later, or contact the recipient directly. // He provat d'enviar el correu novament però retorna sempre. // He trobat en un web de CCOO la següent alerta: "hemos detectado que los mensajes mandados desde las 2 listas de correo creadas por la Cordinadora a direcciones de correo @isoluxcorsan.com son devueltos por los servidores de correo de la empresa". Vaja amb l'empresa: ara resulta que el correu que donen és inhàbil des de fa temps!


PD2: he intentat enviar-la a l'ajuntament però he fracassat:

En aquest moments el nostre servidor no es troba disponible.
Torni-ho a intentar en uns moments
Si voleu tornar a fer una consulta o fer-nos arribar un avís,
l'Ajuntament us escolta.