27.3.11

Immigrants soberanistes: no hem vingut a Europa per seguir discriminats

'Veiem un paral·lelisme entre Catalunya i el nostre país, defensem aquí el que no hem pogut defensar allà'

  • La defensa dels drets nacionals va en paral·lel amb els drets de ciutadania. 
  • Catalunya és un país que sempre ha estat acollidor d'immigració: la clau de la seva cohesió social és la capacitat de mantenir sempre una societat unida amb respecte i tolerància
  • És molt important que el procés de secessió que ha iniciat Catalunya obri les seves portes a tota la ciutadania, fins i tot els que no poden votar a les eleccions

Omar Diata, senegalès de la Casamance, i Mhamed Abdelouahed, amazic del Marroc col·laboren amb Barcelona Decideix per la consulta del 10-A


Una de les diferències de les consultes sobre la independència respecte les eleccions és l'obertura a la participació dels immigrants que només necessiten ser majors de 16 anys i estar empadronats al municipi on es fa la consulta per participar-hi. 

Aquest és un dels motius pels quals l'Omar Diata i el Mhamed Abdelouahed Abdul, que col·laboren activament amb Barcelona Decideix, conviden els immigrants que viuen a Barcelona a participar en la consulta ja que hi veuen una 'oportunitat' per dir la seva opinió i votar quin creuen que ha de ser el futur de Catalunya, el país on ara viuen i del qual reivindiquen que en són ciutadans, com qualsevol altre. 

Tant l'Abdul com l'Omar tenen però altres motivacions per implicar-se en el 10-A, ambdós veuen un paral·lelisme entre la situació de Catalunya i la del seu país d'origen. 'Defensem aquí el que no hem pogut defensar allà', expliquen i valoren que quan s'involucren en les reivindicacions dels catalans 'es creen ponts' i guanyen els catalans com uns defensors 'brutals' de les seves pròpies causes.

Abdul: 'Em sento català i com a ciutadà m'interessa i em preocupa Catalunya'
L'Abdul no es considera immigrant i recorda que ja fa 20 anys que viu a Catalunya i, per tant, se sent d'aquí. És per això que s'interessa i li preocupa el futur del país. A més és amazic i considera que la situació que viu Catalunya és molt similar al conflicte polític, lingüístic i cultural que hi ha al Marroc. Recorda quan va arribar a Catalunya i li van explicar el conflicte amb l'Estat espanyol i va respondre: 'No cal que m'expliquis, ho entenc perfectament'. Així, des de Catalunya vol aprofitar l'espai democràtic per poder expressar i defensar tant Catalunya com els amazics. 'Hem vist que quan defensem allò català creem ponts i els catalans es tornen uns defensors brutals dels amazics'.

L'oportunitat d'expressar-se a les consultes
L'Abdul entén que hi hagi immigrants que no s'hi interessin i que vegin les consultes com una cosa llunyana, però argumenta que s'ha de tenir en compte les prioritats de les persones -i raona que només després de tenir satisfetes les necessitats bàsiques t'interesses per temes polítics i de conscienciació ciutadana- a més de posar de relleu que la manca de cultura democràtica fomentada a més per les topinades i el caciquisme.

Creu que s''ha de fer pedagogia perquè la gent entengui el sentit del vot' i, encara que no sigui vinculant, troba que les persones que estan a les meses de vot anticipat s'adrecen als immigrants per convidar-los a participar de forma diferent que ho fa l'administració o els alcaldes. L'Omar és de la mateixa opinió i veu amb la independència l'oportunitat per superar els impediments de la Llei espanyola que no li permet participar en les eleccions.

Omar: 'Molts africans som més independentistes que alguns catalans'
L'Omar es reivindica com a 'independentista de naixement'. És de la Casamance, una regió del sud del Senegal que també vol independitzar-se. Viu a Catalunya des de 2006 i creu que s''ha de lluitar conjuntament amb els catalans autòctons per aconseguir la independència'. Tal com l'Abdul, està convençut que ha de 'defensar les coses d'aquí' tenint en compte que al seu país no va poder expressar-se lliurement.

Resulta paradoxal que en la seva tasca a Barcelona Decideix està decidit a convèncer els catalans nascuts aquí que no estan involucrats en la consulta i no pensaven votar per tal que ho facin. 'Tinc el deure de sensibilitzar aquestes persones', conclou.