19.3.11

Europa reconeix el model català i balear de custòdia del territori


La iniciativa “Xarxa de Custòdia del Territori: una estratègia de propietaris i ciutadans per a la conservació de la biodiversitat” rep el Premi Gestió Ambiental i del sòl de l’European Landowners Association (ELO). Aquest premi suposa el reconeixement a la tasca innovadora que les entitats de custòdia juntament amb els propietaris venen desenvolupant des dels anys 90 en més de 600 finques de Catalunya i Balears.

© Xarxa de Custòdia del Territori

El premi, dotat amb 2.500€ i un diploma, reconeix pràctiques de gestió que contribueixin a la protecció del sòl i a la millora de la qualitat ambiental, i en particular, a la mitigació d’amenaces a l’entorn natural. El premi també reconeix la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de la iniciativa així com el seu caràcter innovador, original i transferible com a model. El premi és una iniciativa de l’associació europea de propietaris rurals European Landowners Organisation (ELO), que compta amb el suport de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, entre d’altres institucions.

El premi, atorgat pel Sr. Winfried Blum, de l'Universitat de Boku (Viena), president del jurat, ha estat recollit per Sergí Mari, vocal del Consell de membres de la Xarxa de Custòdia del Territori en representació del GOB Menorca, Joan Botey propietari rural a les Gavarres i Jordi Pietx, director de la xct, durant un sopar de gala a Brussel·les en el que han assistit mes de 200 persones.

L’European Landowners Association, promotora del premi, és una organització creada el 1972 que té com a objectiu contrarestar els problemes de la despoblació rural provocats per la urbanització i la globalització. Els territoris rurals cobreixen una bona part d’Europa; el desenvolupament equilibrat d'aquestes àrees és necessari a fi de generar activitat econòmica i millorar el medi rural mitjançant la protecció i valorització del patrimoni ambiental. Per assolir-ho, desenvolupa programes d’acció i recomanacions en polítiques a través d’actes interdisciplinaris on reuneix els principals agents del sector rural i els responsables polítics a nivell local, regional, nacional i europeu.

La xct valora molt positivament el reconeixement que aquest premi suposa a la tasca que les entitats de custòdia juntament amb els propietaris venen desenvolupant des de dels anys 90. Sergi Marí va declarar al seu parlament “amb la custòdia del territori mostrem com amb experiències de cooperació entre propietaris i entitats hi ha molt a guanyar tant en l’àmbit econòmic com de la conservació”, i que “aquest premi ajuda a fer visible a nivell europeu les possibilitats que té la custòdia per contribuir a generar noves possibilitats de conservació de la natura per part de propietaris i agricultors”.

La custòdia del territori i la xct

La custòdia del territori s’entén com una filosofia per facilitar les iniciatives voluntàries de conservació de la natura, el paisatge i el patrimoni cultural en finques privades i municipals. Són iniciatives en què una entitat de custòdia assessora al propietari per fer una gestió de la seva finca orientada a la conservació dels seus valors i recursos.

La Xarxa de Custòdia del Territori (xct) és una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país. La xct creu en la necessitat i en l’oportunitat de capacitar la societat civil perquè pugui tenir un paper actiu i directe en la conservació del territori.