13.3.11
Innovacions en sostenibilitat
Aproven la primera retina artificial per a la seva comercialització
Un miracle per a les persones totalment cegues!!!.
Després de 20 anys de desenvolupament continu, l'empresa Second Sight acaba d'esdevenir la primera empresa del món en rebre aprovació de les autoritats per comercialitzar la primera retina artificial.
O en altres paraules, la ciència acaba de fer que els cecs hi vegin ...
És certament un modest pas, i no esperin que les persones que reben aquest implant veuran ni a prop de bé com ho fa un ull biològic de l'actualitat, però per a persones que són totalment cegues això és un veritable miracle ...Aquesta és una tecnologia de la qual s'està treballant des de fa almenys una dècada.
Sent aquest un producte cyborg de primera generació, es podran imaginar que costa molt més que la persona mitjana pot pagar (específicament, US $ 100 mil dòlars), però com tota tecnologia, ja es va donar el pas més difícil que va ser portar al mercat, i poden esperar que ara el preu d'aquesta pròtesi que dota de visió artificial als cecs es redueixi significativament en els propers anys, així com va passar amb el preu de les computadores personals, els mòbils, televisors, i incomptables altres tecnologies.
Pel que fa a com funciona aquest aparell, ho fa per mitjà d'una càmera especial muntada en el centre d'unes ulleres, la qual envia imatges a un ordinador portàtil, que processa la informació i les reenvia de manera sense fils en un format especial a un implant dins de l'ull. Aquest implant per la seva banda estimula elèctricament cèl lules saludables a la retina, la informació és processada pel nervi òptic, el qual envia la informació al cervell.
Aquesta informació és "vista" pels usuaris com una sèrie de centelleigs de llum, els quals han d'aprendre a interpretar, i que podem imaginar com una pantalla a blanc i negre de baixa resolució. Amb la pràctica, el cervell d'adaptació i comença a veure formes de manera similar a com veuen persones amb vista normal.
Més de 40 persones han rebut prototips del dispositiu des del 2002, i ja existeix competència a Alemanya d'un grup que planeja portar al mercat una versió similar a la de Second Sight aquí a 2 anys (el que farà que es redueixi els preus considerablement, prenent en compte que altres grups als EUA també tenen plans similars).
Hydra, el gratacel que captura l'energia dels llams durant una tempesta
La humanitat té una croada en recerca de l'energia, aquesta vegada .. dels llamps ... Emmagatzematge de l'energia dels llamps!!!
Cada vegada apareixen més solucions que aprofiten l'energia que ens envolta, gairebé totes orientades a l'energia solar, eòlica o mareomotriu ... però encara queden altres alternatives encara més interessants que estan per explorar. Una d'elles és l'energia dels llamps durant una tempesta.
Hydra és un gratacel dissenyat amb la futurista forma que veus a la imatge superior i està ideat de manera que pugui absorbir l'energia d'un llamp que toqui l'extrem superior de la torre.
Bàsicament, és una gran gàbia de Faraday que redirecciona l'energia del llamp al voltant de la superfície de l'estructura fins a la base, on hi ha uns condensadors. La torre estaria situada al costat de la costa o un llac amb la idea que l'energia que s'ha capturat s'utilitzi per a separar l'oxigen i l'hidrogen de l'aigua ... així que el resultat que obtens és oxigen que es deixa anar a l'atmosfera i hidrogen que seria emmagatzemat per ser utilitzat com a combustible.
Islàndia exportarà l'energia calenta dels seus volcans a Europa
Aquí, l'aprofitament de l'energia emmagatzemada a LA TERRA!!!.
Tothom parlava d'Islàndia no fa gaire perquè un dels seus volcans de nom impronunciable per a un catalanoparlant (Eyjafjallajökull) va entrar en erupció provocant problemes en l'espai Aeri de gairebé tota Europa ...
No obstant això, el fet de viure en una illa esquitxada de volcans no implica que tot siguin problemes, de fet, el 85% de llars islandesos aconsegueixen escalfar gràcies a l'energia geotèrmica que prové d'aquests volcans ... i ara també volen compartir-la amb la resta d'Europa.
La idea és crear una central geotèrmica que aconsegueixi energia elèctrica i tendir un cable submarí que arribi fins al continent recorrent més de 1.000 km de distància i oferint energia elèctrica suficient per alimentar 1,25 milions d'llars ... a canvi, Islàndia estendre una factura de al voltant de 500 milions d'euros anuals.Un bon negoci per a un país-illa amb tot just 300.000 habitants i una forma intel ligent d'aprofitar els recursos de què es disposa ... clar que cal entendre que hi fan les coses de manera diferent a la resta del món.
Nota: Agraïm a David Ferré la selecció de notícies d'innovacions que hem aportat.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
2 comentaris:
Josep Ma, vols dir que això no sóm més aviat novetats tecnològiques orientades a mercats básicament creixents?.. per exemple, si parlem de les exportacions d'Islàndia, no et sembla que la seva silenciada manera de sortir de la crisi econòmica no seria un millor aportació a la sostenibilitat global?.. i aci podriem entrar, de nou, en el tema de la RSC de la premsa..
No t'ho discuteixo. Com poso al final, aquesta entrada és una selecció d'innovacions que elabora l'amic David Ferré, entre les quals selecciono aquelles que d'alguna manera poden tenir a veure amb l'RSE i la sostenibilitat, i algun interès o curiositat dels lectors. Sens dubte que hi ha altres innovacions no tant tecnològiques però molt més interessants en el camp per exemple de la innovació social.
Publica un comentari a l'entrada