21.3.11

Amb VilaWeb, per la llibertat de premsa

Hem rebut un missatge del director de Vilaweb demanant-nos suport per la demanda que li ha interposat l'Ajuntament de Barcelona. Donem difusió de la carta, alhora que informem que hem donat suport a la seva protesta, desaprovant l'actitud del consistori municipal. En el moment dels fets, a Responsabilitat Global vam publicar una reflexió titulada Qui s'han cregut que són?


Benvolguts amics,

El dia 29 de març propvinent VilaWeb serà portat a judici per l'Ajuntament de Barcelona, que ens acusa d'injúries pels esforços informatius que vam fer per aclarir què va passar en el 'cas Vilaró'. És una actitud inaudita, especialment després de totes les coses que s'han anat sabent d'aquells incidents, principalment l'informe dels Mossos d'Esquadra que desqualifica completament la tesi del cap de la Guàrdia Urbana.

La gravetat de l'acció de l'Ajuntament està en la presentació d'una querella, però també en el fet de demanar, com fan el consistori i Xavier Vilaró, 180.000 euros de multa i haver demanat abans pena de presó contra meu. Vist des de qualsevol punt de vista, i comparant-la amb qualsevol altra situació, la demanda és absolutament desproporcionada i és, a parer nostre, també un intent de coartar VilaWeb ofegant-la econòmicament.

No es pot oblidar, a més a més, que VilaWeb va fer el paper que correspon als mitjans en una democràcia. Perquè l'Ajuntament ocultava fets políticament importants i nosaltres vam treballar per aclarir-los. Sense l'esforç periodístic de VilaWeb i d'alguns mitjans més, avui encara no sabríem res de què va passar. Allò que fa extraordinari el 'cas Vilaró' no és que una pilota de goma colpege un policia; el fet extraordinari és que, en una democràcia, una institució pública considere que ni els ciutadans, ni tan sols els representants electes del poble dels altres partits, no tenen el dret de saber què ha passat i ho oculte durant setmanes i mesos. Fins i tot faltant en públic a la veritat.

El Col·legi de Periodistes i les institucions periodístiques europees ens fan costat. També ens en fan els grups polítics de l'ajuntament (PP, CiU, ERC i ICV), amb la sola excepció del PSC.

Necessitem, tot i amb això, el vostre suport. Amb aquest correu, doncs, us demanem que signeu un manifest de suport a VilaWeb, però també us demanem que, en la mesura de les vostres possibilitats, feu difusió del cas i en parleu on us sigui possible de fer-ho. El manifest diu:
'Amb VilaWeb, per la llibertat de premsa'

'Els sotasignats que l'Ajuntament de Barcelona es querelli contra el diari VilaWeb.

Pensem que VilaWeb va fer la feina d'aclariment i d'investigació que correspon als mitjans en un cas en què l'opacitat i l'ocultació de dades per l'alcaldia són demostrables, com en el 'cas Vilaró'.

En conseqüència, demanem que el consistori retiri la querella i no pagui, amb diners dels ciutadans, els advocats del senyor Vilaró en la seva querella particular.

Alhora, reafirmem la nostra confiança en el rigor professional i ètic que VilaWeb ha demostrat des del principi i donem el nostre suport al seu director, Vicent Partal'.
Podeu adherir-vos a vilaweb@vilaweb.cat o a l'enllaç http://www.vilaweb.cat/extra/adhesions/index.php

El dimecres 23 de març a les 19h hi haurà un acte al Col·legi de Periodistes de Catalunya, que presentarem el degà, Josep Maria Martí, i jo mateix. Us convidem a participar-hi per fer visible públicament el vostre suport. Ens podeu confirmar l'assistència a vilaweb@vilaweb.cat. Per a qualsevol dubte o qüestió, podeu trucar al 93 442 64 39.

Gràcies per la vostra atenció,

Vicent Partal
Director VilaWeb
www.vilaweb.cat

· Prop de 3.000 adhesions al manifest de suport a VilaWeb. Podeu sumar-vos-hi.
· Joaquim M. Puyal es manifesta preocupat pel cas (ÀUDIO).
· Vídeo dels regidors de CiU, PP, ERC i ICV de l'Ajuntament de Barcelona demanant la retirada de la querella
· Reaccions a Twitter

Demanda contra l'Ajuntament per discriminació política i actuar deliberadament contra la llibertat ideològica i la llibertat d'expressió

D'altra banda, 'Barcelona Decideix' porta l'ajuntament als tribunals, recorrent la resolució del consistori denegant la col·locació de banderoles sobre la consulta del 10 d'abril. Barcelona Decideix ha presentat al jutjat un recurs contra la resolució de l'Ajuntament de Barcelona que denegava la llicència per a col·locar quatre-centes banderoles cridant a la participació en la consulta sobre la independència del 10 d'abril. El portaveu de l'entitat, Alfred Bosch, ha remarcat el greu perjudici que suposa aquesta prohibició, que considera il·legal, i ha recordat tots els obstacles que l'ajuntament ha anat posant a Barcelona Decideix. 'Considerem que és un abús', ha reblat Bosch (vídeo).

En una carta del 28 de febrer proppassat l'ajuntament va denegar la llicència quan tan sols mancava la signatura. Va al·legar que era un acte polític i que no es podia posar propaganda política sinó en els períodes de campanya electoral establerts. El recurs presentat per Barcelona Decideix es basa en dos punts. El primer: la normativa que esgrimia l'ajuntament únicament regula el repartiment i els espais de propaganda política en període electoral. No impedeix, per tant, que fora d'aquest període es puguin promoure actes de participació ciutadana o, fins i tot, d'expressió política.

I el segon: les banderoles que volia col·locar l'entitat eren per a cridar a participar en la consulta; per a fomentar, doncs, la participació ciutadana, cosa clarament democràtica; no eren propaganda política. A més, Barcelona Decideix és una associació cívica sense afany de lucre inscrita al registre de la Generalitat; no una organització política. L'ajuntament mateix la té inscrita al Fitxer General d'Entitats Ciutadanes com a associació de Promoció Ciutadania Activa.

El recurs de Barcelona Decideix sosté que la resolució de l'ajuntament és un acte de discriminació per motius polítics que va contra la llibertat ideològica i la llibertat d'expressió, dos drets fonamentals protegits pels articles 14, 16 i 20 de la constitució i per la Convenció Europea dels Drets Humans del Consell d'Europa. Per tant, demana al jutjat de contenciós administratiu que anul·li la denegació de la llicència i que tingui en compte els danys i perjudicis causats per la denegació.

PD: L'ajuntament retira la querella contra VilaWeb pel cas Vilaró