12.3.11

2011 Any Internacional dels boscos


"Els boscos, per a les persones"

El 20 de desembre de 2006, l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució per la qual es declarava el 2011 Any Internacional dels Boscos. Aquesta celebració resultarà útil per prendre major consciència que els boscos són part integrant del desenvolupament sostenible del planeta a causa dels beneficis econòmics, socioculturals i ambientals que proporcionen. Amb aquesta finalitat, es promourà l'acció internacional a favor de l'ordenació sostenible, la conservació i el desenvolupament de tot tipus de boscos, inclosos els arbres fora d'ells.

Entre les activitats commemoratives de l'Any Internacional dels Boscos figura l’intercanvi de coneixements sobre estratègies pràctiques que afavoreixin l'ordenació forestal sostenible i el retrocés de la desforestació i la degradació dels boscos. Per tal de facilitar l'organització d'aquestes activitats, s'encoratja als governs a que estableixin comitès nacionals i centres de coordinació en els seus països respectius, i a que uneixin els seus esforços als de les organitzacions regionals i internacionals i les organitzacions de la societat civil. La Secretaria del Fòrum de les Nacions Unides sobre els Boscos (FNUB) serà el centre de coordinació designat per a la posada en pràctica de l'Any Internacional dels Boscos.

És la segona vegada que s'assigna als boscos el seu propi «any internacional». La primera va ser el 1985, quan el Consell de la FAO va demanar a tots els estats membres que concedissin un reconeixement especial als boscos en el curs de l'any per tal de centrar l'atenció mundial en la necessitat de conservar i protegir els boscos; despertar la consciència política i pública pel que fa als recursos forestals; identificar i posar de relleu els factors que amenacen a aquests recursos forestals, i mobilitzar la població, i en especial als joves, perquè participessin en activitats orientades cap a la protecció dels boscos.

El logotip de l'Any Internacional dels Boscos, 2011 (Boscos 2011) s’ha dissenyat per a transmetre i il·lustrar el lema "Els boscos, per a les persones" i enaltir el paper fonamental que compleixen les persones en l'ordenació sostenible, la conservació i l'explotació sostenible dels boscos del nostre món. Els elements iconogràfics del dibuix representen alguns dels nombrosos valors dels boscos i la necessitat de canviar totalment de perspectiva: els boscos proporcionen habitatge a les persones i un hàbitat per a la diversitat biològica, són font d'aliments, medicaments i aigua potable i tenen una funció vital d'estabilització del clima i el medi ambient mundials. La unió de tots aquests elements reforça la idea que els boscos són vitals per la supervivència i el benestar de les persones de tot el món, que som 7.000 milions.

Algunes de les vegades que hem parlat de boscos:

25.2.11 Figueres ha reconegut "manca de voluntat política" en la lluita contra el canvi climàtic
22.12.10 Efectes nocius del wifi en els arbres // Efectos nocivos del wifi en los árboles
13.11.10 La Custòdia del Territori als programes electorals de les eleccions catalanes
30.5.10 Martí Boada: "No n'hi ha prou amb buscar alternatives energètiques, cal canviar els sistemes de producció"
22.1.10 Missatge del Gran Cabdill Seattle al president dels Estats Units d'Amèrica l'any 1855
11.9.08 Responsabilitat Global abordarà reptes de la política forestal en el VI Fòrum
13.2.08 La societat catalana fa més de 900 propostes per mitigar el canvi climàtic