11.3.11

Ruta guiada a peu: Cristòfor Colom i l'ocultació d'una nissaga del s.XV

Demà al matí aprofitaré el dissabte per participar en una activitat cultural, però que també té ressons ètics, pel que té de denúncia de la manipulació de la història. Es tracta d'un recorregut anomenat "Ruta del Colom" organitzat pel Centre Català d'Història que pretén mostrar la relació entre l'almirall Colom i la ciutat de Barcelona. Fa uns mesos, organitzat per un altre institut d'història, vaig poder anar a un sopar en un restaurant que ocupa la planta baixa de la que fou la casa senyorial de la família Colom de Barcelona, i on es van tractar els arguments que mostren de manera indefugible no només la catalanitat de Colom sinó els raonaments històrics i polítics que justifiquen els misteris al voltant de la seva figura.

"A finals del segle XV, els germans Colom de Barcelona fan costat a les institucions catalanes en la guerra civil que enfronta a aquestes amb el rei Joan II. Anys després, la història ocultarà la gesta catalana de la descoberta d’Amèrica. Vine a conèixer al més gran dels almiralls catalans i als personatges de la gesta més gran de la humanitat."

Benvinguts a les dues noves rutes COLOM organitzades pel Cercle Català d'història i que els mostrarà sense embuts, la indefugible relació entre l’almirall Colom i la ciutat de Barcelona. En aquestes dues rutes coneixeran, una història que es troba molt més allunyada del que sempre se'ns ha explicat a l’escola. Per entendre-la, és imprescindible defugir de qualsevol prejudici previ. Vostès escoltaran unes dades i la lògica que les envolta, que els faran entendre el funcionament de la vida quotidiana d'aquella època, del control de la informació, i del perquè la descoberta d’Amèrica és un tema tan extremadament delicat.
Donada la densitat de dades a transmetre, les rutes Colom a Barcelona són dues, "Cristòfor Colom i l'ocultació d'una nissaga del s.XV", i l'altre ruta "Cristòfor Colom i la descoberta catalana d'Amèrica". Us hi esperem a totes dues!

"Vine a conèixer una mica més l’oblidada guerra civil catalana de finals del segle XV; els personatges que hi lluitaren i els seus motius; els germans Colom, els capitans Ianes Pinçon, els personatges de Joan de Coloma, Lluís de Santangel, Joan Pere i molts d’altres que et mostraran la realitat d’una història que va fer gran aquest país i als qui la realitzaren."

En altres ocasions n'hem parlat, amb continguts com ara aquest: El professor Charles J. Merrill ha dit, en una entrevista a La Vanguardia, que la nacionalitat catalana de Cristòfol Colom "és la més possible". L'historiador nord-americà ha afegit que "constato que la majoria dels historiadors espanyols prefereixen que Colom sigui genovès abans que català!