14.5.11

Safran Foer denuncia el "genocidi animal" de la indústria càrnia


Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 11 May. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor nord-americà Jonathan Safran Foer ha presentat aquest dimecres a Barcelona el seu nou llibre, 'Menjar animals' (Seix Barral), en què defensa el vegetarianisme.

L'obra critica també la indústria càrnia i el seu impacte sobre la salut i el medi ambient, que està creant un "autèntic genocidi animal".

Per l'escriptor, autor de la popular novel 'Tot s'encén' (Lumen), el més escandalós és que les explotacions ramaderes han convertit l'incompliment de la llei en un negoci -algunes, com Smithfield acumulen més de 7.000 multes anuals- i contaminen l'aigua i l'aire expressamet sense que els governs facin res per evitar-ho.

"Hem de recordar que les indústries càrnies són la principal causa de l'efecte hivernacle a la Terra, per sobre de la pol·lució generada pels cotxes i els fums d'altres indústries", ha assegurat.

A més, a part dels efectes negatius relacionats amb el canvi climàtic, ha advertit que aquest tipus d'empreses són responsables de problemes globals com la grip porcina, la disminució de la biodiversitat i el descens de l'efectivitat d'alguns antibiòtics.

Per Safran Foer la responsabilitat no només recau en els governs, sinó també en els ciutadans, que poden reclamar que s'aturi la situació mitjançant gestos senzills, perquè cada ciutadà, en fer un acte de compra i triar un menú, ha de pensar què fa i per què fa certes eleccions.

Ha assenyalat que el més responsable seria que la gent no mengés carn però ha reconegut que això és realment difícil, de manera que advoca per "incorporar unes normes de decència bàsica en el sector que fins ara no s'han complert".

Ningú necessita ser un superheroi, sinó menjar d'una manera una mica diferent i, si es decideix menjar carn, comprar-la en un granger que tingui pràctiques ètiques o un mercat ecològic, però no adquirir-ne mai en un supermercat.

Arran d'aquest llibre -que ha tingut una gran acollida en països com Estats Units, Alemanya o França-, Safran Foer s'ha convertit en una espècie de guru per als vegetarians que, segons l'autor li demanen consell i li pregunten si és ètic que mengin carn el dia de l'aniversari de la seva àvia i gall d'indi el dia d'Acció de Gràcies.

"En les grans ocasions es pot menjar carn, si a un li ve de gust. Quantes àpats importants i celebracions tenim al llarg de l'any? 100? 50? Això no és res en comparació amb el miler de menjars que fem al durant l'any. L'important és com mengem en el dia a dia ", ha assegurat.

Per això, ha assegurat que en analitzar les tradicions familiars i les raons per les que mengem animals s'ha d'anar més enllà de la filosofia i tenir en compte les realitats que el consumidor es troba quan va a un restaurant i un supermercat, que és quan realment pot prendre decisions com a ciutadà.