8.5.11

El nom en clau 'Geronimo' ofèn els apatxes nord-americans



  • Una de les moltes repercussions de l'operació per eliminar Bin Laden ha estat molt col·lateral: l'ofensa dels apatxes usamericans
  • El cap de la tribu envia una carta a Obama reclamant-li una disculpa. Pels pobles indígenes és un heroi


El líder apatxe Gerónimo BEN WITTICK


Llegim al diari ARA que
Geronimo era el nom de guerra d'un llegendari lluitador apatxe conegut per la seva capacitat d'escapolir-se sense deixar petjada. Així es va escapar del setge de milers de soldats nord-americans durant anys, i és a partir d'aquesta imatge que els serveis secrets nord-americans van posar el nom en clau de l'operació per eliminar Bin Laden. Pels nord-americans nadius, però, Geronimo no era un terrorista, sinó un heroi, i la comunitat ha sentit com una bufetada la comparació. Molts líders tribals, furiosos comentaris a les xarxes socials i una carta del líder de la tribu de Geronimo reclamant a Barack Obama una disculpa són les mostres d'aquest malestar.

Molts es mostraven ofesos, però no sorpresos. El nom en codi de l'operació és l'últim d'una llarga llista d'insults per part del govern federal contra els pobles originaris d'Amèrica. "Ens han oprimit durant tant de temps, que ja no ve d'una més", deia Leon Curley, un veterà marine navajo a Associated Press. "El govern fa el que vol quan vol. El nom de l'operació quedarà per sempre. I quan ho penses bé, és un gran insult".

El portaveu dels apatxes accepta en la seva carta a Obama que no hi hagi malícia, sinó senzillament desconnexió cultural: "Estem gairebé segurs que l'ús del nom de Geronimo per a Ossama bin Laden es basa en una perspectiva històrica malentesa de Geronimo i la seva lluita armada contra els governs dels Estats Units i de Mèxic".  Des de la Casa Blanca no ha explicat per què es va escollir aquest nom però s'ha descartat que es tracti d'una manca de respecte cap als indígenes usaamericans.

Lògicament i de manera molt previsible les comunitats índies dels Estats Units d'Amèrica s'han escandalitzat. Han equiparat el terrorista Bin Laden amb el cap indi que va lluitar contra l'exèrcit americà. És evident que l'exèrcit americà tenia a tots dos com a caps de revoltes enemigues, però certament no es pot comparar la figura d'un perillós terrorista amb un cabdill indi que lluitava per la defensa de la seva nació, per la pervivència de la seva comunitat en el territori que li era propi.

Housser parla amb raó d'una "dolorosa ofensa" per als pobles nadius. I seria just que Obama es disculpés per aquest error.

Per cert, si us plau, pronunciem correctament el nom de Geronimo