1.5.11

Recull de les darreres entrades sobre governança

Tot el que afecta la democràcia, la transparència, el bon govern en l'espai públic, la gestió dels valors socials, són matèries rellevants del capital social i institucional d'un territori. Els compromisos de responsabilitat social de les empreses i organitzacions no poden desatendre la promoció o la defensa dels valors democràtics. Aquestes són les darreres entrades sobre governança:

Córrer darrera la pilota i trepitjar els valors democràtics
  • Un partit de futbol no és més que 22 persones corrent darrere una pilota. No hem de perdre aquesta comprensió del que és l'esport. 
  • Però al voltant de l'esport succeeixen altres fets contraris als valors democràtics que sovint s'accepten amb normalitat com si fossin part del joc. No ho són. Hem de diferenciar la passió i el divertiment del joc dels fenòmens que sí que són preocupants.
La societat civil pren la iniciativa per l'Estat propi
  • Aquest dissabte ha tingut lloc a Barcelona la Conferència Nacional per l'Estat Propi, el primer pas per crear l'Assemblea Nacional que prendrà el testimoni de l'Assemblea de Catalunya per encarar la segona transició democràtica
  • Josep Maria Canyelles ha estat un dels 1.500 participants en aquest esdeveniment, on també hi eren presents altres promotors de l'ètica empresarial i la responsabilitat social
La final de Copa posarà en perill la salut del públic  [es]
  • L'himne espanyol sonarà a un volum per sobre del permès al llindar del dolor
  • L'actitud nacionalista de la Federació pot afectar el públic de la final de la Copa del Rei
  • 120 decibels és més que un concert de rock i equivalent al soroll d'un avió volant a baixa altura
  • Experts indiquen que a partir dels 55 decibels s’entra en uns nivells molestos per les persones
BonPreu col·labora amb la consulta per responsabilitat social




'Catalunya seria un dels països més rics del món'
  • Les notícies sobre les retallades que ha de fer el govern català no s'acaben d'entendre al costat d'altres notícies com les que mostrem a continuació. Però un dèficit fiscal del 9% del PIB és certament un llast insuportable per a qualsevol economia.
Retallades al benestar vs col·lapse del benestar
  • M'agrada llegir els articles de Xavier Roig perquè fa anàlisis contundents. Pot semblar que les faci des d'un posicionament neoliberal, però s'equivocarà qui ho interpreti així. Aquells que creiem en el paper del sector públic i que defensem l'Estat del Benestar com una conquesta social a la qual no podem renunciar sabem que cal fer canvis molt profunds per a assegurar que el sistema sigui sostenible.
'Amor, no te llame amor'
  • En els set escassos paràgrafs d'aquest article, l'escriptor Antoni Vives descriu la insostenibilitat consubstancial de l'Estat espanyol, amb un coneixement culte del tarannà des del qual s'ha construït i de les ineficiències històriques i actuals. La seva reflexió ens convida a pensar com gestionar la manca de sostenibilitat d'una estructura política com és un Estat.
Posant al descobert un dels més grans enganys de la Història moderna
  • En altres entrades hem parlat dels orígens de Colom. Ho fem des d'aquest bloc perquè també la recerca de la veritat davant grans enganys històrics forma part d'un enfocament ètic i una responsabilitat professional. Les falsedats sobre Colom i la descoberta d'Amèrica són innegables, però ara totes les dades comencen a lligar per trobar els perquès de l'ocultació. Tot plegat era més senzill i evident però la traça s'havia anat ocultant i, sobretot, els prejudicis -ben poc científics- feien que els historiadors no interpretessin bé les dades
Mecanisme de control del compliment de les promeses electorals  [es]

  • Fa dos mesos vam lloar l'anunci de la iniciativa del diari ARA: L'ARA verificarà les promeses del nou Govern. Hi deia que crec ben sincerament que cal felicitar la iniciativa del diari ARA que, seguint el model de diversos mitjans internacionals, vol contribuir a la transparència democràtica posant en marxa un mecanisme de control del compliment de les promeses electorals.
Immigrants soberanistes: no hem vingut a Europa per seguir discriminats. 'Veiem un paral·lelisme entre Catalunya i el nostre país, defensem aquí el que no hem pogut defensar allà'
  • La defensa dels drets nacionals va en paral·lel amb els drets de ciutadania. 
  • Catalunya és un país que sempre ha estat acollidor d'immigració: la clau de la seva cohesió social és la capacitat de mantenir sempre una societat unida amb respecte i tolerància
  • És molt important que el procés de secessió que ha iniciat Catalunya obri les seves portes a tota la ciutadania, fins i tot els que no poden votar a les eleccions
Dia Internacional del Dret a la Veritat
  • En celebrar el 24 de març el Dia Internacional del Dret a la Veritat i per la Dignitat de les Víctimes, l'alta comissionada de l'ONU per als drets humans, Navy Pillay, va rendir tribut a l'arquebisbe salvadorenc Óscar Arnulfo Romero, un defensor dels drets humans que va ser assassinat aquest dia el 1980 per condemnar les violacions comeses al seu país contra els més vulnerables.
Els bisbes catalans reconeixen "els trets nacionals propis de Catalunya" i "el dret a reivindicar tot el que això comporti"
  • Afirmen que "hi ha nous reptes i aspiracions que afecten la forma política en què el poble català s'ha d'articular"
  • L'Església catalana deixa entreveure la seva defensa del dret democràtic a l'autodeterminació, alineant-se amb un nombre creixent de professionals, empresaris, catedràtics, joves, immigrants i tota mena de ciutadans que creuen que Catalunya ha de poder decidir el seu futur libremente
Los obispos catalanes reconocen "los rasgos nacionales propios de Catalunya" y "el derecho a reivindicar todo lo que esto conlleve"
  • Afirman que "hay nuevos retos y aspiraciones que afectan a la forma política en la que el pueblo catalán debe articularse"
  • La Iglesia catalana deja entrever su defensa del derecho democrático a la autodeterminación, alineándose con un número creciente de profesionales, empresarios, catedráticos, jóvenes, inmigrantes y todo tipo de ciudadanos que creen que Cataluña debe poder decidir su futuro libremente
Esdeveniments fruit de la civilització i esdeveniments fruit de la natura
  • Els esdeveniments arreu del món se succeeixen amb tanta celeritat que hi ha poc temps per a aprofundir-hi, per a treure'n els aprenentatges que ens han de fer millorar com a societat, com a espècie. 
  • Volem mostrar la nostra joia pel procés d'alliberament i democratitzador que està vivint el nord d'Àfrica
  • Mostrem també el lament per la pèrdua de vides pel terratrèmol del Japó
El president de l'IEC creu que és 'un crim' que TV3 no es pugui veure al País Valencià
  • Recorda que el tancament de les emissions pot anar en contra de la legislació de la UE
Compensar les conseqüències de la ideologia de cadascú
  • Aquesta reflexió no és cap broma ni intenta ser demagògica. Al contrari, les dades són serioses i són el millor antídot contra la demagògia.
Entendre algunes claus locals de la crisi
  • Molt oportuna i detallada la reflexió de Xavier Roig sobre els motius que fan que la crisi sigui molt més profunda a l'Estat espanyol i que faran que sigui més difícil de sortir-nos-en. Lectura recomanada!