13.5.11

Valors i ètica pública

Us recomano l'article Adolf Eichmann i l’ètica pública de la Mercè Romagosa, sobre l'ètica pública. Aquí en teniu un fragment:

Valors i ètica pública
El paradigma burocràtic i les responsabilitats morals dels treballadors públics
Quan es redueix la llibertat, es redueix la responsabilitat.
En el paradigma burocràtic, el treballador públic té un paper buit de contingut propi. El seu rol consisteix únicament a aplicar de manera eficaç les indicacions dels seus polítics. En aquest model, mancat de llibertat de pensament i d’actuació, no queda pràcticament espai per a la responsabilitat moral: els funcionaris actuen com a simples transmissors, com a executors d’una ordre que no qüestionen i que “flueix” a través d’ells com si fossin una matèria no humana, un ésser sense pensaments ni emocions, sense criteri (“He fet el que m’han dit”). Per al paradigma burocràtic tradicional, els funcionaris, en definitiva, no fan reflexions morals, no tenen incerteses per resoldre, ni tenen responsabilitat sobre els resultats finals de les polítiques (“D’això, se n’encarreguen els polítics“).>

1 comentaris:

Mercè Romagosa ha dit...

Gràcies per la referència a l'article! Pretén ser una primera reflexió bàsica que ajudi a analitzar tota mena d'actuacions dels treballadors püblics des de l'òptica de l'ètica.