14.5.11

Un poble anomenat Matajudíos


Dins del col·lectiu d'organitzacions i consultors que ens dediquem a la Responsabilitat Social, hi ha els que donen una gran rellevància al llenguatge inclusiu i els que no.

I dins del llenguatge inclusiu trobem específicament el de gènere o sexista, però també el que fa referència a altres elements de diversitat.

Ja fa temps vam parlar del nom d'un poble a l'article Un poble canvia de nom / Un pueblo cambia de nombre. I també sobre cognoms a l'article [ca] Dir-se Matamoros  / [es] Llamarse Matamoros.

En aquest darrer hi dèiem: Les consideracions sobre el llenguatge inclusiu o sobre el que és políticament correcte ens poden portar, en el límit, a conductes d’esmena que poden ratllar l’absurditat. Cal actuar amb mesura sobre el que pugui ser adequat de corregir, amb respecte també per allò que forma part del llegat cultural de la història, tal com s’ha produït. En tot cas, l’esforç s’hauria de posar en el canvi de valors i la millora de la sensibilitat, potser fins i tot valent-se d’aquestes projeccions que ens arriben de segles enrere.


No afegirem ara més arguments, però aprofitem per aportar un nou exemple de municipi amb un nom sensible. Certament seria absurd canviar el nom del municipi, com ho va ser en el cas de Speed (el de l'article suara esmentat), tot i que... i si per alguna casualitat resulta que molts jueus anessin d'anar a viure en aquest municipi? Potser es podria donar el cas en què no fos tan absurd...

Articles relacionats:

Hem parlat de cognoms des de l'òptica de responsabilitat social:
I també ho hem fet a Psicolabis des de l'òptica de llengua i amb un toc de bon humor: "Me pones con la tía buena?"Per presidir Espanya cal ser un "hijo de"López vs Ferrer.



PD: maig 2016 Amenaces neonazis a un poble que ha deixat de dir-se 'Matajudíos'. Pintades i amenaces de mort als veïns sembren el pànic a la vila. Un poble espanyol de la província de Burgos viu instaurat en el pànic pels constants atacs violents que rep de grups neonazis de la mateixa província i d'altres llocs d'Espanya, tal com indica el seu alcalde. Resulta que fa menys de dos anys el poble va canviar de nom i va deixar de dir-se 'Castrillo Matajudíos' per 'Castrillo Mota de Judíos'. Des de llavors, els atacs no han cessat.