- Segons un estudi de la firma Ernst & Young, la corrupció està molt estesa als països on la crisi ha estat més dura.
- Els treballadors aposten per una regulació més estricta per evitar les pràctiques poc ètiques
- El 30% dels directius de l'Estat justifiquen el suborn
Tres de cada deu directius d'empreses de l'Estat espanyol veurien amb bons ulls el fet d'acceptar un suborn si amb això ajudessin a créixer l'empresa per a la qual treballen. Són dades de l'estudi European fraud survey 2011, elaborat per la firma Ernst & Young i que constata que la corrupció està més estesa als països on la crisi ha afectat amb més duresa, com Portugal, Grècia o Irlanda. L'èxit, costi el que costi, doncs, és un valor en descens, ja que com apunta Robert S. Khuzami, un dels experts que ha participat en l'estudi, “qualsevol avantatge competitiu guanyat de manera corrupta és un miratge”. L'estudi s'ha basat en gairebé 2.500 entrevistes a directius i comandaments intermedis a empreses dels 25 països de la Unió Europea.
Al conjunt de la Unió Europea, el percentatge baixa fins al 19% de directius que consideren que “prendre dreceres” és justificable a l'hora de créixer com a empresa. Respecte a les seves pròpies empreses, el 90% dels directius de l'Estat considera que les seves firmes “utilitzarien el camí més curt” per aconseguir els objectius, més encara en temps de crisi. De fet, el 42% dels enquestats a l'Estat espanyol considera que la corrupció s'ha incrementat en els darrers dos anys com a conseqüència de la "precària situació econòmica", i és que vuit de cada deu reconeix que els directius reben pressions per millorar els resultats econòmics.
La “fràgil i lenta recuperació” econòmica és un altre factor que afavoreix l'aparició de pràctiques corruptes, com els suborns en metàl·lic, els regals personals o el falsejament de comptes, que permeten que les empreses tornin a alçar el vol més ràpidament. En aquest context, els “comportaments poc ètics” es toleren i la corrupció s'estén com una taca d'oli. Segons l'estudi, la percepció generalitzada entre els directius és que el frau i la corrupció no es combaten amb totes les armes. Per això, els empleats aposten per regular de manera més estricta les pràctiques empresarials, sobretot allà on hi ha crisi.
Font: ARA
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada