18.10.11

#diapobresa El president Mas demana "una simbiosi d'actuació entre administracions, teixit associatiu i ciutadania" perquè el combat contra la pobresa sigui "permanent"

  • El cap de l’Executiu anuncia que el Govern treballa per promoure un “moviment social potent” que sensibilitzi al país de la importància d’ajudar als més necessitats

  • Artur Mas assegura que “el problema de la pobresa a Catalunya és més estructural del que pot semblar per la incapacitat de repartir bé la riquesa”

El president Mas, durant l'acte amb motiu del Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquesta tarda, amb motiu del Dia Internacional per a l’eradicació de la pobresa, que la lluita contra aquesta realitat ha de ser “permanent i de tots”. “El país necessita que hi hagi una simbiosi d’actuació entre administracions, poders públics, teixit associatiu i ciutadania”, ha defensat, assegurant que “ningú pot defugir les seves responsabilitats, el Govern el primer”.
En aquest sentit, el president ha posat èmfasi en la necessitat de “sociabilitzar” la lluita contra la pobresa i donar un “missatge clar” al país que, malgrat ser conscients de la dura situació que vivim, “hi ha molta gent, i també els poders públics, compromesos amb el combat contra la pobresa”.
Artur Mas ha reconegut que estem en un moment on la capacitat de respondre de les administracions també s’ha reduït i ha apostat per “actuar d’una manera en què la priorització ha de ser clau”“Tothom ha de revisar les seves actuacions, començant pel Govern i les administracions, per tal que d’allò que tinguem disponible en puguem treure un major rendiment. No és fàcil, però és possible”, ha reblat.
Mentalitzar a la societat de la necessitat de combatre la pobresa
El president ha pronunciat aquestes paraules en el decurs de l’acte organitzat per la Taula del Tercer Sector Social. Durant el seu discurs, el cap de l’Executiu ha assegurat que ara mateix no es poden injectar recursos directes per eradicar la pobresa, però ha assegurat que el que si que podem fer és “donar imatges clares de quin és el nostre compromís i de cap on volem anar”.
Amb aquest missatge, Artur Mas ha explicat el compromís del Govern en aquesta lluita, amb exemples com el fet que, en l’elaboració del pressupost de la Generalitat,“les partides que afecten a la lluita contra la pobresa es van intentar preservar de manera quasi integra, en detriment d’altres programes”.
El president ha anunciat que ha encarregat al Govern treballar en un “moviment social potent” per tal que els catalans i catalanes es mentalitzin que “cal una gran mobilització per ajudar als més necessitats”. I ha destacat el treball que està fent l’Executiu, al costat de les entitats del tercer sector social, per “fixar els objectius i imaginar nous itineraris en la lluita contra la pobresa”, les conclusions del qual veuran la llum aquesta tardor.
Amb la posada en marxa d’aquest conjunt d’actuacions, el president s’ha mostrat convençut que es donarà “una imatge clara de compromís, de convicció i de ser tots en el mateix vaixell” de cara a la ciutadania. “Un país com Catalunya, que no és un país pobre ni un pobre país, vol també destacar i ser exemple en la lluita contra la pobresa”, ha declarat.
El president ha constatat que “els nivells de pobresa a Catalunya estan en un procés de creixement perquè la crisi colpeja”, però ha evidenciat el fet que, fa uns anys enrere, quan teníem una situació raonablement bona des del punt de vista de creixement econòmic, “els índexs de pobresa seguien sent importants”. En aquest sentit, Mas ha demanat una reflexió més profunda perquè “la pobresa, a casa nostra, és més estructural del que pot semblar a primera vista per la incapacitat de repartir bé la riquesa”.