30.7.09

Pendent la creació d'un protocol contra la tortura

Barcelona - Dimecres, 29 de juliol de 2009 16:34

Aquesta és la conclusió del comunicat emès per la Coordinadora per la Prevenció de la Tortura (CPT), en què critica l’obscurantisme del govern espanyol en el procés de creació d’un veritable mecanisme de prevenció de la tortura tal com fixa el protocol de les Nacions Unides signat i ratificat per l’Estat.

De fet, el passat 22 de juliol s’acabava el termini i la pròrroga atorgada per iniciar els treballs del citat mecanisme de prevenció, però la Coordinadora ha denunciat que encara ara “no existeix la suposada atenció i coparticipació de les entitats civils en la definició i disseny del mecanisme”, tal com hauria de ser, i ha criticat “que s’aposti per entitats de dubtosa independència com són les defensories del poble (o sindicatures de greuges)”.

A més, la Coordinadora ha volgut posar “en evidència l’obscurantisme que envolta la designació d’alts càrrecs en les poltrones internacionals de suposada promoció dels drets humans”.

La CPT està composta per 45 associacions de l'Estat espanyol dedicades a la promoció i defensa dels Drets Humans, i va néixer al 2004 “per a lluitar per la prevenció de la Tortura i els maltractaments”. La Coordinadora, “com a part de la societat civil, treballa amb ella i des d'ella, fent-se portantveus de les seves denúncies i propostes en el que fa referència a la qüestió de la Tortura a l'Estat espanyol”, una pràctica que existeix tal com demostren els informes anuals de diverses ONG’s, el dels relators especials de la ONU o el Comitè Contra la Tortura (CAT), i les condemnes dels Tribunals espanyols i del Tribunal Europeu de DDHH. [llegir-ne més]