10.7.09

No diràs el nom de la "Responsabilitat Social" en va.

Practicar la Responsabilitat Social vol dir anar més enllà. També en el cas de les persones, si parléssim de Responsabilitat Social dels Individus i les Famílies, seria anar més enllà.

En el cas de les empreses i organitzacions no podem exigir-los-ho. Podem exigir el compliment de la llei i podem convidar a anar més enllà implicant-se en RSE.

En el cas de les persones físiques, tampoc podem exigir res que vagi més enllà de la llei, però és moralment exigible que hom faci l'esforç de ser digne, de tenir uns valors socials, de mostrar respecte... És a dir, actituds i valors que apuntin alt i que incorporin el civisme en la relació amb els altres i la dignitat en la relació amb un mateix.

Les persones som per definició projectes a mig fer, que ens estem fent i que tenim el deure moral de treure de nosaltres mateixos el millor. Sens dubte, és una afirmació filosòfica, moral o religiosa, però és el que la nostra cultura ens ha ensenyat.

Tothom és lliure de fer servir o no l'RSE, però en el certament hem de ser exigents és qui la faci servir ho faci adequadament. En aquest sentit, és enganyós l'ús que la presidenta filipina en va fer, cosa que desaprovem. No pot parlar de responsabilitat social per a ocultar una falsedat. Hem de procurar que el significat de l'expressió, ja prou malmesa, no es vegi perjudicada per falsedats, encara que siguin de la innocència i poca talla de la que ens ocupa.

La presidenta de les Filipines va mentir per ocultar una operació d'augment de pit

Arroyo va assegurar després d'un viatge que s'aïllava en un hospital per evitar l'expansió de la grip A
La presidenta filipina, Gloria Macapagal Arroyo, durant una visita oficial al Brasil, el 24 de juny. Foto: EFE / FERNANDO BIZERRA
La presidenta filipina, Gloria Macapagal Arroyo, durant una visita oficial al Brasil, el 24 de juny. Foto: EFE / FERNANDO BIZERRA
EFE / MARÍA GÓMEZ SILVA
MANILA

La credibilitat de la presidenta de les Filipines, Gloria Macapagal Arroyo, està més debilitada que mai al descobrir-se que la "quarantena voluntària" a què es va sotmetre la setmana passada per evitar l'expansió de la grip A era en realitat una mentida per amagar una operació d'augment de pit.

L'embolic va començar el 29 de juny amb una nota enviada a la premsa en què s'exalçava l'"exemple de responsabilitat social" ofert per Arroyo a l'aïllar-se de motu proprio en un luxós hospital de la capital després d'una gira per l'estranger.

Continuar llegint al Periódico