28.7.09

Els ajuntaments tenen via lliure per poder cobrar impostos per les plaques solars

De tothom és sabut que els ajuntaments tenen un greu problema de finançament a l'Estat espanyol, ja que gestionen un pressupost gairebé irrisori comparat amb altres països.

També sabem que el veritable poder públic fa la vista grossa quan se sap que la insostenibilitat del model especulador i agressiu de la construcció immobiliària té uns dels orígens en la necessitat recaptatòria dels ajuntaments.

O també intuïm que sovint alguns ajuntaments fan un ús recaptatori de les multes de trànsit, especialment en moments en què les seves finances es veuen més limitades.

Ara, a més, la situació s'ha agreujat i ja que la caiguda del mercat residencial ha minat les seves arques. I la pluja de milions del pla Zapatero és pa per a avui i gana per a demà.

Arribats aquí, el risc és que l'administració local vulgui recaptar a partir d'iniciatives sostenibles, de les que s'hauries de promoure i incentivar i no precisament gravar!

Preocupa en aquest sentit que la Justícia hagi avalat que el cost de les instal·lacions fotovoltaiques d'edificis o horts pugui afegir-se a la base imposable de l'Impost de Construccions (ICIO), com defensen els municipis. I és que efectivament s'està generalitzant la pràctica d'engreixar la base imposable de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) incloent-hi el cost dels panells solars, entre altres coses. I no només ho fan en les construccions d'horts solars. També en els habitatges que aprofiten l'energia solar, cobrint alguna part de la façana amb panells captadors d'aquesta energia renovable. [llegiu notícia a Expansión]

Seria bo que la 'penalització' fiscal es fes sobre aquelles pràctiques més insostenibles, de manera que la conseqüència fos desincentivadora. I és que si per una banda els ambientalistes de l'administració ens parlen de la fiscalitat ambiental i, per altra, els ajuntaments penalitzen les mesures ambientals, potser haurem de demanar-los que s'aclareixin i que vetllin per un interès general únic i coherent.