7.7.09

Benet XVI se suma a l'exigència d'una economia responsable

  • S'hi refereix en la seva 3a encíclica, 'Caritas in veritate'
  • El Papa advoca pel progrés sostingut
  • Afirma que el mercat "no és el lloc d'abús del fort sobre el feble"

Segons informa EFE, el Vaticà ha presentat la tercera encíclica de Benet XVI, Caritas in veritate (Caritat en la veritat), de marcat caràcter social, en què afirma que l'economia necessita l'ètica perquè funcioni correctament i que el mercat "no és el lloc d'abús del fort sobre el feble".

En l'encíclica, el Pontífex advoca per un progrés sostingut, que respecti la dignitat humana, assegura que l'actual crisi mostra que els tradicionals principis de l'ètica social, com són la transparència, l'honestedat i la responsabilitat, "no poden ser descuidats". El bisbe de Roma assenyala que l'economia no elimina el paper dels Estats i que es necessiten "lleis justes", i també exigeix que les "finances, després del seu mal ús, que han perjudicat l'economia real" tornin a ser un instrument orientat al desenvolupament.

També tracta el tema del medi ambient i afirma que les societats tecnològicament avançades "poden i han de disminuir" les seves pròpies necessitats energètiques i han d'avançar la investigació sobre energia alternatives.

Benet XVI demana finalment una reforma urgent de l'ONU i de l'arquitectura econòmica i financera internacional, ja que urgeix la presència d'una verdadera autoritat política mundial que s'atingui de manera coherent als principis de subsidiarietat i de solidaritat.