30.7.09

Per Nadal, llibre digital!

Fa uns mesos us oferíem aquesta notícia: Neix el llibre digital en català, una iniciativa pionera en l'àmbit editorial català impulsada per edi.cat, la xarxa d'editors independents.

Ara sembla que el tema s'engresca i va de debò amb una iniciativa de major potencial: Cultura 03, Abacus, Vicens Vives i Ferran Soriano llançaran al novembre 36L, el primer gran distribuïdor digital de l’Estat.

Segons llegim al diari Avui, aquesta iniciativa farà possible que el llibre digital sigui el gadget de moda del pròxim Nadal. I és que el món editorial treballa amb aquesta previsió: Planeta, Random House i Santillana preparen una gran plataforma distribuïdora conjunta, però la iniciativa més avançada és la que tenen entre mans Cultura 03, Abacus, l’editorial Vicens Vives, Ferran Soriano i un grup de petits inversors. També ells s’han unit per crear una distribuïdora digital integral, que podria ser la primera que es posés en marxa a l’Estat.

Destaquem alguns elements informatius:

  • L’han batejat com a 36L –una de les primeres bíblies de luxe fetes per Gutenberg tenia 36 línies– i hi dediquen una inversió inicial de 2,7 milions d’euros.
  • Ferran Soriano, l’empresari de moda, i Albert Vicens van travar amistat en la seva etapa de vicepresidents del Barça, entre el 2003 i el 2008.
  • L’aparició d’aquest tipus de plataformes no vol alterar el funcionament del mercat editorial. La seva funció és tecnològica i comercial. La idea no és connectar directament l’autor amb el lector, sinó mantenir les funcions d’editor i llibreter, però adaptades al nou format digital. 36L negociarà –ja ho està fent– drets d’obres concretes amb editors, sense exigir-los exclusivitat, i les oferirà al públic a través de tres canals: la seva pròpia botiga web, altres botigues web (per exemple, es negocia amb Edi.cat) i panells de venda d’e-books situats en punts de venda físics, d’entrada als establiments Abacus.
  • El grup pensa arrencar amb una oferta d’un miler de títols, amb especial atenció a l’oferta en català, però també inclourà el castellà, i sortirà al carrer amb uns 5.000 aparells fabricats a Taiwan, amb pantalla retroil·luminada, de les que no cansen la vista.