10.7.09

Es presenta la revista Mirades, sobre Europa


Ahir dia 9 de juliol va tenir lloc la presentació del nº 4 de "Mirades", sobre Europa. TargetoMirades4b.jpg

L'acte va tenir lloc a l'Aula Europa de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona (Passeig de Gràcia, 90

Van ser-hi presents els diferents autors de la publicació, entre els quals Josep Maria Canyelles.

L'eurodiputat Raül Romeva va intervenir per presentar la publicació i va alertar que toca un canvi de xip en la relació entre els municipis i la Unió Europea, ja que cal superar la visió que sovint s'ha tingut d'Europa com a lloc on anar a demanar diners. Ara el que correspon -va afirmar- és anar a liderar projectes.

Alhora també va considerar que la defensa dels interessos s'havia de fer anant de bracet amb els altres agents afectats. Un municipi no pot presentar-se davant les oficines comunitàries per a defensar els seus interessos per més legítims que siguin si no ha sabut articular una aliança amb els altres municipis o agents afectats pel mateix afer. Així, la resposta o la proposta ha de ser alhora individual i col·lectiva, local i global.

Maria Àngels Espuny, experta en temes europeus, va destacar que ja tenim el llibre blanc de la governança a Europa i que ara és l'hora de fer-hi propostes, fins al novembre. Els temes de la governança multinivell són fonamentals en la construcció d'Europa i des de Catalunya hem de tenir un gran interès a fer-hi propostes. Va assenyalar que la primera ocasió en què al Parlament Europeu es va posar sobre la taula aquest tema va ser a partir d'una proposta de la diputada Concepció Ferrer (UDC), que no va ser aprovada. Tot i així, al cap de dos anys, una proposta molt similar sí que va progressar, a mans d'un altre diputat. Aquest llibre blanc és una nova oportunitat i molt sòlida per a poder construir un millor model de governança europea.
S'ha editat el quart número de la publicació MIRADES, que pretén impulsar polítiques innovadores a nivell local. Aquesta revista trimestral vol recollir, des d’una mirada teòrica i plural, temes d’actualitat que ajudin en els processos de reflexió i d’actualització de les polítiques locals i del municipalisme.