18.7.09

Clàusules antidiscriminatorias contra el racisme en l'esport. Iniciativa des del futbol

Les clàusules antidiscriminatorias en els contractes dels jugadors de futbol arribaran a ser una realitat. La signatura a la seu del FC Barcelona d'una declaració que promou la seva introducció en els contractes dels jugadors professionals per part de l'Associació Europea de Clubs (AEC), suposarà un important pas en aquesta direcció.

Michel Centenaro, Secretari General de la AEC va firmar la declaració el 8 de juliol de 2009, en presència de Marcio Barbosa, Director General Adjunt de la UNESCO, i Joan Laporta, President del FC Barcelona i vicepresident de la AEC, en una cerimònia a la seu principal del FC Barcelona.

La AEC va adoptar la declaració a invitació de Joan Laporta durant una assemblea general celebrada al febrer de 2009. Paral·lelament a l'adopció d'aquesta declaració pionera, la AEC, una federació independent que representa a més de 130 clubs europeus de futbol convidarà a les associacions nacionals de futbol, a les lligues i als seus membres a incloure una clàusula antidiscriminatoria en els contractes dels jugadors professionals. Donats els nombrosos incidents racistes i discriminatoris que s'han produït i que continuen provocant la interrupció de partits de futbol en tota Europa, aquesta declaració constitueix un avanç concret per a contrarestar aquesta trista tendència.

Si tenim en compte el seu rol de model de cara als espectadors, els joves i atletes afeccionats, els jugadors de futbol són una peça clau per a eradicar el racisme en l'esport i deurien per això comportar-se de manera exemplar. Aquesta clàusula podria convertir-se en un instrument efectiu per a generalitzar els comportaments positius. La idea d'una clàusula antidiscriminatoria va néixer d'unes recomanacions formulades en el marc del projecte "Veus joves contra el racisme", una iniciativa conjunta de la UNESCO, el FC Barcelona i el Parlament Europeu.

Notícia extreta de xarxanet.org