21.7.09

Algú s'atreveix ara a dir que en un ajuntament no cal un Codi Ètic?

  • L'alcaldessa de València, Rita Barberá, assegura que "tots els polítics reben regals"
Després de ser esquitxada pel 'cas Gürtel', la polèmica alcaldessa reacciona amb aquesta afirmació que suposa una acusació general del sector polític. A més, per tal de convertir la situació en un retret partidista, ha afegit que "els del president del Govern deuen ser més grans i cars que els de l'alcaldessa".

Al preguntar-li sobre si ha rebut regals, com suposadament se li imputa en informacions aparegudes el cap de setmana passat, Barberá ha estat taxativa: "Tots els polítics d'aquest país, des del primer fins a l'últim, reben regals", ha asseverat.

Seria bo saber si aquesta afirmació, més enllà de l'interès partidista i el llançar pilotes fora, té una base real, i si és acceptada amb normalitat per altres persones del món de la política i el sector públic.

Les empreses estan regulant aquestes conductes i posant límits a l'acceptació de regals, deixant clar que el bon govern corporatiu implica que la política de compres no es pot veure influïda pels regals que pugui rebre el cap de compres, per exemple. Algunes empreses, en el marc de la seva RSE, estan formalitzant codis ètics o de conducta per a regular aquesta mena de situacions i altres d'habituals en la relació entre l'empresa i els seus partprenents o grups d'interès-

Si ho estan fent les empreses (algunes), no ho haurien de fer encara més les administracions públiques (totes)? Recordem que el president Zapatero va afirmar que en tots els ajuntaments on governés el seu partit, com a mínim les empreses públiques i organismes autònoms disposarien a final d'aquest mandat d'un codi ètic, memòria de sostenibilitat i clàusules socials. Doncs, estem a l'equador del mandat i ningú ha rebut cap instrucció precisa...

Ens agradaria conèixer si hi ha algun ajuntament o organisme públic on s'hagi implantat un codi ètic que reguli situacions com la dels regals (entre moltes altres). Seria un plaer saludar la iniciativa, especialment si respongués a un compromís clar, explícit i liderat.

Les paraules de l'alcaldessa Barberà podrien ser un revulsiu per a fer un pas endavant aquells que no acceptin regals o que, en endavant, vulguin regular de manera més transparent i ètica aquesta conducta.

PD: Sánchez-Camacho, presidenta del PP a Catalunya ha proposat "que es regulin i quantifiquin els regals que reben els polítics". Subscrivim la proposta. Alhora que un codi ètic hauria d'establir uns imports màxims.

1 comentaris:

gsus ha dit...

Hola, soy un concejal de Vecinos por Torrelodones www.vecinosportorrelodones.org , partido en la oposición en el Ayuntamiento de Torrelodones. Este próximo miércoles presentamos una moción para la adopción de un Código de Buen Gobierno en nuestro Ayuntamiento. El jueves os comentaré las razones que nos de el equipo de gobierno (del PP) para rechazarla.