15.6.08

L'ONU premia la Generalitat per donar veu a la ciutadania

Les Nacions Unides guardonen la política de participació ciutadana

Les accions de participació ciutadana per a promoure la implicació social en la redacció de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya han rebut el reconeixement de les Nacions Unides. És un dels guardons de més prestigi internacional i les Nacions Unides el concedeixen anualment als projectes institucionals que s'han destacat pel disseny i la millor prestació de serveis als ciutadans.

Responsabilitat Global va participar en aquestes accions per mitjà de la jornada sobre Empresa i RSE (vegeu notícia: Jornada sobre Empresa i nou Estatut).

Cal dir que el text de l'Estatut va acabar recollint explícitament l'RSE (vegeu notícia: L'RSE ja apareix en el nou Estatut d'Autonomia).

Entre les accions de participació hi va haver el Bus de l'Estatut que durant mesos va recórrer Catalunya recollint suggeriments ciutadans per a la redacció final de la Carta catalana va ser una experiència innovadora i pionera, i és per això que l'ONU ha decidit reconèixer-la amb el premi al Servei Públic.

L'ONU selecciona per cada categoria quatre institucions, en funció de cinc àrees geogràfiques. La política de participació ciutadana impulsada per la Generalitat de Catalunya ha estat l'escollida d'entre els projectes analitzats a la regió d'Europa i l'Amèrica del Nord. En aquest cas, les Nacions Unides han premiat "l'impuls de la participació en el procés d'elaboració política a través de mecanismes innovadors". O, el que és el mateix, facilitar als ciutadans que puguin fer aportacions en les decisions del seu govern.

En la informació que han examinat les Nacions Unides destaca la campanya de l'Estatut, que és la que ha comptat amb una participació més nombrosa. Segons les dades del Govern, 110.000 ciutadans i 400 entitats van fer les seves aportacions.

La majoria van mostrar el seu interès per:

· Els drets socials;
· Els drets lingüístics;
· L'autodeterminació, i
· El model de finançament.

Tots aquests suggeriments es van concretar en 85 documents que van ser entregats als ponents de la Carta catalana perquè els tinguessin en compte a l'hora de redactar el text.

Font:
[ca] L'ONU premia la Generalitat per donar veu a la ciutadania: www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=518703&idseccio_PK=1008&h=080615
[es] La ONU premia a la Generalitat por dar voz a la ciudadanía: www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=518703&idseccio_PK=1008&h=080615

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS