1.6.08

El Cercle d'Economia assumeix que l'empresariat ha cedit tot l'espai públic als partits polítics

Aquests dies s’han celebrat els 50 anys de la creació del Cercle d'Economia, una iniciativa d’un grup de joves empresaris i acadèmics que, sota l'orientació intel·lectual de Jaume Vicens Vives, van saber conduir les seves inquietuds i col·laborar activament en la modernització de la nostra economia i societat.

En un article al Periódico, el seu director general, Jordi Alberich, demana recuperar una major presència de l’empresariat en els debats públics “ja que estem massa acostumats a cedir tot l'espai públic als partits polítics.”

No deixar-ho tot en mans dels partits: “Resulta evident que els partits, a l'ocupar tot l'espai públic, aparten altres institucions i col·lectius que, amb les seves aportacions complementàries, enriquirien i reforçarien la vida col·lectiva. Però no és menys cert que cedim el nostre espai voluntàriament. Moltes vegades, al limitar-nos a manifestar i defensar en privat el que obviem en un àmbit més públic”.

Apostar per una societat oberta: “Perquè només una societat oberta, en la qual cada col·lectiu sigui capaç d'assumir les seves responsabilitats, podrà afrontar els reptes que se'ns presenten. Uns reptes que van molt més enllà de les actuals turbulències econòmiques: una cosa tan complexa com seguir millorant la competitivitat del nostre teixit productiu sense danyar la cohesió social”.

Calen grans acords estables: “àmbits com l'aigua i l'energia, l'educació, la forma d'Estat, la immigració, la justícia, la política exterior i el terrorisme. Les polítiques relacionades amb aquests camps són de les més determinants per al nostre benestar col·lectiu, i requereixen, si no d'un acord total entre els principals partits, almenys d'un mínim acord estable”.

Importància de l’educació: “I si existeix una prioritat que ha de sobresortir per sobre de les altres en els pròxims anys no pot ser una altra que l'ensenyament [...] Els desafiaments de l'educació en el món present exigeixen un equilibri molt precís entre estabilitat i canvi. És necessària una continuïtat en les lleis bàsiques. No té cap mena de sentit que cada vegada que es produeix una alternança política en el govern es modifiqui la legislació.

De fet al seu web hi trobem aquesta reflexió en la mateixa línia:

Cada cop és més estesa a l'opinió pública espanyola la sensació que els partits polítics creen més problemes que no pas els que resolen. Tot i que literalment l'expressió sigui injusta, reflecteix una demanda de canvi en les actituds polítiques. Al PSOE li correspon governar i al PP liderar l'oposició. Tots dos, però, han de ser conscients que la confiança de l'electorat duu incorporat el desig d'una nova legislatura en què l'interès general prevalgui sobre la confrontació i el soroll. I encara méssi tenim en compte que ens enfrontem a una conjuntura econòmica difícil que requerirà molta concertació.


En el concepte de Territori Socialment Responsable i la metodologia per a gestionar-lo que Responsabilitat Global i l'Associació per a les Nacions Unides van promoure, un dels elements constituents va lligat precisament a la societat oberta i la implicació de totes les parts en la governança en relació en aquelles aspectes que siguin considerts reptes per al territori. Sols des de les estratègies col·laboratives i les complicitats es podran abordar de manera eficaç i eficient. Per descomptat, en el nostre model, advocàvem perquè aquests espais de governança estiguessin dominats per l'ètica, l'interès general i la responsabilitat social.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS