25.6.08

El Congrés impulsa un pla per acabar amb les bombetes incandescents en un termini de tres anys

• La iniciativa permetria estalviar unes 6,5 tones de diòxid de carboni anuals

Notícia extreta del Periódico

La Comissió de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha acordat avui per unanimitat instar el Govern a aprovar un pla abans que acabi l'any per a la substitució progressiva i definitiva, en el termini de tres anys, de les bombetes incandescents per altres de baix consum.

Tots els grups han recolzat una proposició no de llei de CiU, a la qual s'han incorporat dues esmenes, una del PSOE i una altra del PP, que sol·licita a l'Executiu l'aprovació d'aquest pla, d'acord amb les comunitats autònomes, que permetria estalviar unes 6,5 tones de diòxid de carboni a l'any.

El pla de substitució de bombetes de filament incandescent, així com altres de baixa eficiència, es realitzarà establint mesures de caràcter social per a ús domèstic que tingui com a destinataris les famílies amb menys recursos econòmics.

Pal·liar el canvi climàtic

Segons el portaveu de CiU a la Comissió, Pere Macias, el 90% de l'energia que consumeix una bombeta clàssica s'emet en forma de calor, un mecanisme que "no exemplifica l'estalvi energètic i que no resulta adequat en un moment en què és urgent impulsar actuacions contra el canvi climàtic".

Ha destacat que, d'acord amb un informe de l'Agència Internacional de l'Energia, si la meitat de les bombetes del món fossin substituïdes per llums de baix consum el 2030, s'estalviaria cada any cinc vegades el consum anual d'Austràlia.

Segons dades del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, a Espanya hi ha uns 350 milions de bombetes, unes 25 per llar. El 20% de la factura domèstica d'electricitat la consumeixen les bombetes, de manera que substituint-les totes, s'estalviarien uns 10.000 gigawatts-hora cada any, un 3% de l'electricitat que es produeix a Espanya a l'any.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS