16.6.08

L'RSU comença per afrontar com les universitats poden millorar la seva incidència en la societat

El primer pas per a resoldre un problema és ser-ne conscient, identificar-lo correctament i parlar-ne obertament. Les universitats catalanes han fet aquest pas correctament i ara es plantegen generar unes dinàmiques comunes per tal de fer front als nous requeriments i oportunitats i ubicar-se en els contextos globals.

Així, l'Associació d'Universitats Públiques creu que falta "visió de conjunt" per competir a la UE i els rectors i rectores catalans donen suport a futures fusions d'universitats.

Situem aquesta reflexió en el marc de la responsabilitat social del sector universitari (RSU) en la mesura que les aliances són un factor clau per a desenvolupar un territori socialment responsable, i que solament afrontant els grans reptes i la capactitat de millorar els seus impactes socials una organització pot abordar la seva RSE.

La política del campi qui pugui com a divisa de comportament de les universitats públiques catalanes s'està acostant al seu final. S'ha acabat demostrant tan costosa com contraproduent. Els rectors catalans han arribat a la conclusió que el futur de la universitat passa per la col·laboració, la creació d'aliances, agrupacions i fins i tot per les fusions d'universitats. Si no, el sistema català d'educació superior no es podrà relacionar amb els seus referents europeus. Això és almenys el que s'expressa en el Llibre blanc de la Universitat de Catalunya que es va presentar dijous passat.

Els rectors de les vuit universitats públiques catalanes, que compten amb prop de 250.000 estudiants, segueixen amb atenció tot el que passa a França, on proliferen els projectes interuniversitaris destinats a guanyar pes internacional i, de passada, a fer més eficient la gestió dels recursos econòmics. Paris Universitas, per exemple, agrupa sis universitats i el nombre de publicacions científiques i premis Nobel que resulta d'aquesta associació li ha comportat un lloc envejable a la llista anual que publica la Universitat Jiao Tong de Xangai, el número 10. L'única universitat de l'Estat espanyol que apareix entre les 200 primeres en aquesta classificació és la Universitat de Barcelona (UB), i ho fa a partir del lloc 151.

En aquesta mateixa línia, l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) es proposa emprendre "una política comuna en matèria de relacions internacionals" que es traduirà en la configuració d'una plataforma internacional per atraure estudiants de postgrau que pretén ser competitiva a escala europea i fins i tot mundial.

Font:
[ca] www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=518872&idseccio_PK=1021&h=080616
[es] www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=518872&idseccio_PK=1021&h=080616


Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS