20.6.08

Un pla per a feminitzar la cúpula dels Mossos fa enfadar el cos

El secretari general de la Conselleria d'Interior, Joan Boada, ha enviat una carta a totes les integrants de la Policia de Catalunya, les mosses d'esquadra, en què els recordava que s'havien obert els terminis per concursar a les categories d'inspector i intendent.

Aquesta iniciativa s'emmarca en el Programa d'Equitat de Gènere que té per objectiu, segons la carta oficial, "aconseguir una distribució més equilibrada de dones i homes en els llocs de poder del departament i, per tant, també en els cossos operatius que en depenen".

La carta ha tornat a situar el cos dels Mossos en una situació de polèmica ja que la carta no ha estat ben rebuda per tothom. El fet és que la carta es va enviar tant a les que hi poden accedir per categoria -subinspectores o inspectores- com les que tenen un títol universitari que els permet presentar-s'hi sense necessitat de passar per tots els escalafons de la carrera policial.

Les veus crítiques destaquen que a Boada li han fallat "les formes". Fins i tot els que defensen que és necessària una discriminació en favor de les dones que permeti augmentar la presència de mosses a la cúpula. ¿Què té llavors de dolent aquesta carta? Que potencia l'ascens als càrrecs sense necessitat de llaurar-se una carrera professional. Boada escriu a les mosses universitàries de l'última promoció perquè també s'hi presentin. Sense comptar que no tenen experiència i que no han passat pels càrrecs de caporala, sergenta i subinspectora.

Hi ha mosses que van més enllà en les seves crítiques i defensen un pla d'absoluta igualtat en les oportunitats per ascendir. És més, adverteixen que, després de la missiva de Boada, les dones que aconsegueixin places d'inspectora o intendenta seran qüestionades. I molts homes han censurat el que ells creuen una absoluta discriminació, sense entrar a valorar que ja es ve d'una situació de desigualtat en el percentatge d'homes i dones.


Les mesures d'igualtat s'han de produir des d'un màxim consens. En ocasions sembla que quan l'administració pública aplica certes mesures internament té tendència a incorporar un component d'una certa barroeria, que no es dóna a les empreses. Tal volta com si les decisions dins el sector públic fossin més 'polítiques', més poder dir que s'ha fet, i fins i tot de vegades una mica a la brava, amb una certa improvisació i sense el diàleg previ suficient. Per contra, les empreses potser són més lentes però mesuren més els pros i contres i les tot el que pot suposar.

Les mateixes mosses alerten de les conseqüències que pot tenir en la seva reputació i autoritat per a les que aconsegueixin alguna plaça. Sempre quedarà l'ombra del dubte. Sens dubte, la millor manera de promoure les dones a llocs de màxima responsabilitat dins el cos policial és a partir de la màxima professionalitat de les que ja hi són i les que hi vagin accedint. Com els homes. Remoure els obstacles a la seva incorporació és necessari però s'ha d'entendre ni confondre amb declaracions i missives que poden tenir uns efectes contraproduents.

Notícia al Periódico:
[ca] http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=519748&idseccio_PK=1021&h=080619
[es] http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=519748&idseccio_PK=1021&h=080619

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS