17.6.08

L’Abat Oliba com a referent remot de comportament responsable

Si al llarg de la història de Catalunya podem trobar algun personatge que hagi actuat amb un comportament ètic i responsable en un context difícil, segurament podríem trobar en l'Abat Oliba un referent de consens.

Tot i que fa mil anys de la seva existència, sols hem de recordar com el violoncelista Pau Casals, en el seu discurs davant l'Assemblea de les Nacions Unides, va situar les assembles de Pau i Treva que va promoure l'Abat Oliba com a un precedent de les nacions unides.

Enguany se celebra el mil·lenari del nomenament de l'Abat Oliva com a abat de Ripoll i de Cuixà. A l'acte que va tenir lloc el passat quinze de juny, el president del govern català va destacar tres àmbits que defineixen la importància històrica d'aquest religiós català del segle XI. D'una banda, el de la promoció de la pau, el de pioner del diàleg entre la fe i la cultura i, finalment, el de pare de la pàtria i més concretament, d'haver dotat la societat catalana "d'una consciència de país i de poble diferenciat".